Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/157

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
151
CHRISTIANIA FØRSTE KUNSTSKOLE.


Skolen af 1811 var forøvrig ikke det første norske forsøg i retning af kunstskole. Allerede i 1770-aarene skal en tegneskole have været sat igang i Bergen, hvor ogsaa en ny blev oprettet i 1790 af J. G. Müller[1], professor Dahls lærer. Muligens er det bl. a. hertil, Christiania-skolens bestyrelse sigter med sin gjentagne omtale af de »allerede existerende« tegneskoler. Men disse var som mulige lignende indretninger iallefald helt tilfældige og private, med det hovedformaal at skaffe sin stifter et levebrød. Mens skolen i Christiania jo havde et hovedsagelig officielt præg. Og det nye og store ved tanken var netop, at den tog sigte paa det hele land, – paa at hæve skjønhedssansen og den praktiske uddannelse.

Kuriøst er det derfor netop paa dette tidspunkt – 1811 – at møde tanken om et virkeligt norsk akademi i europæisk stil fremsat for fuldt alvor omend rigtignok kun som foster af en meget fantasifuld hjerne. Det var Nicolai Wergeland, som i sit prisskrift om et norsk universitet tænkte sig et saadant med et fakultet for de skjønne kunster, lærere i kunsthistorie og kunstarchæologi, tegne-, maler- og kobberstikkerkunst, have-kunst, musik o. s. v. Heraf skulde da med tiden udvikle sig et fuldstændigt akademi med skoler baade for bygnings-, maler- og billedhugger-kunst samt for haandværks-fagene[2].

  1. L. Sagen og H. Foss: Bergens Beskrivelse, Bergen 1824, s. 623. L. Sagen i »Bergens Stiftstidende« 1840, nr. 68 og Andreas Aubert: Professor Dahl, Christiania 1898, s. 13 flg.
  2. N. Wergeland: Mnemosyne, Christiania 1811, III, s. 30 flg., cfr. L. Daae i »Vidar:« 1887, s. 61. Wergelands planer kulminerer i følgende (IV, s. 251): »Men eet pium desiderium kan jeg her ikke undlade at ytre. Hvad om man formaaede Thorvaldson til at forlade Italien? Hvad om man tilbød ham den 17de Professors Plads og fritog ham for at holde