Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/140

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
134
ALEXANDER BUGGE

nessons proces blir ogsaa slikt et fylkesting, det paa Trondenes paa Senja kaldt lǫgþing (a logþingi þvi sem her er i þessu fylki. En þat er Þrandarnes þing)[1]. Efter at det var oprettet lagmandsembeder, blev det, som bekjendt, en ny inddeling i lagmandsdistrikter, som ogsaa blev kaldt lǫgþing. Men ogsaa i ordningen av de mindre retsomraader blev det i tidens løp ændringer og utvikling. Skipreide-tinget blev fra først av bare holdt for at avgjøre saker, som vedkom ledingsvæsenet, men i slutten av Haakon Haakonssons tid fik det ogsaa domsmagt i vanlige retssaker. Det heter i Indledningen til Frostatingsloven (k. 23): Suá vilium ver at se sem búöndum er hœgligra at sœkja helldr á skipreiðu þingum en á fylkis þingum bæði várn rett ok siálfra sinna. I Landslovens Landeværnsbolk heter det om vaapentinget (III k. 12): Þat skal eiga firir endilangan Noreg. Þat skal eigi stœrum saman eiga en skipreiðu þing[2]. Skipreidetinget blev dog aldrig, som Gustav Storm synes at mene, laveste ting-instans. Storm siger i efterskriften til »Sigurd Ranessøns Proces (s. 50): » Alligevel kan man ikke benegte Muligheden af at Redaktøren af þingaþáttr kunde have skaffet sig Oplysning om Navnet paa Thingstedet for Steig Skibrede og har indtaget det i sin Fremstilling af Begivenhederne ca. 1114, uagtet Skibredething neppe allerede dengang brugtes som laveste Thing-Instans«. Vi har under gjennemgaaelsen av tingstederne paa Agder set, at herredstingene blev holdt paa andre steder end skipreidetingene og at de var flere i tal end disse, og slik var det rundt i landet.

  1. Sigurd Ranessøns Proces, udg. af Gustav Storm, s. 11, 25–27; jfr. A. Taranger, Udsigt over den norske rets historie I, s. 37 anm. 1.
  2. I Norges land og folk, Lister og Mandals amt (udg. af A. Helland) I, 22, heter det: »I 14de og 15de aarhundrede, da skibrederne ogsaa var thinglag (þinghá, þingstoð)«. De var det alt i 13de aarh.