Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, andet bind (1914).djvu/339

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
335
NORGE OG DE BRITISKE ØER I MIDDELALDEREN

modning om at han er identisk med Terricus de Campis Ludi, som 1289–90 var kong Eiriks sendemand i England (Hist. Tidsskr. 2 R. B. IV, s. 180), finder likeledes bekræftelse. Hr. Tore var ogsaa i 1297 i kong Eiriks erende i England og kaldes da Thorias de Campis Ludi (d. e. Leikvangar, nu Lekum i Eidsberg, Smaalenene, nr. 409). At baronen hr. Snare Aslaksson bodde paa Huseby paa Lister, fremgaar av flere breve fra Haakon V’s sidste aar (nr. 496, 500, 512).

Det er vel kjendt, at grev Jakob av Halland, som i 1305 avstod Nord-Halland til kong Haakon, alt i forveien var forlenet med Konghelle. Herunder hørte vistnok hele Viksiden og indtægter av det rike sildefiske der. Om grev Jakobs forhold hører vi i et brev av 1304 (nr. 433). Mayor og borgerskap i Hartlepool utsteder aapent brev om at grev Jakob (Jacobus comes de Norwagia) i Norge har holdt tilbake et skib for en av deres medborgere, og at den norske konge og hans raad har negtet at utlevere det. Som vidner optrær ti mænd, som alle var tilstede da skibet blev beslaglagt. Dette er sandsynligvis foregaat i Marstrand, som var den eneste større sjøfartsby paa Viksiden. Ni navngivne englændere, borgere i Hartlepool og mænd fra omegnen, var nemlig tilstede da beslaglæggelsen foregik. En kongelig sysselmand (ballivus) i Marstrand nævnes ogsaa i 1310, nemlig hr. Peter Dyre (Here Peter Dire, nr. 472). Denne var vel i slegt med, muligens søn av den fordrevne danske stormand Ove Dyre[1].

Flere av gjaldkererne (ballivi?) i Bergen er heller ikke kjendt andensteds fra. Mellem disse er Helenger Hildesone. Han maa være den samme som den herra Ellingr Hilldusvnr som nævnes i et testamente opsat litt før

  1. Jfr. Danmarks Riges Historie II, s. 97. Ove Dyre nævnes i 1276 og hadde da tilhold i Sverige.