Side:Gerhard Gran - Norsk aandsliv i hundrede aar 3.djvu/159

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
153

og snart kom det ene store videnskabelige arbeide efter det andet fra hans haand. Michael Sars oplevde den store glæde at faa sin lærvilligste og betydeligste elev i sin søn; der utviklet sig et rørende forhold av samarbeide mellem disse to, de blev fortrolige venner og studiefæller, to jevnbyrdige forskere. Men ofte naar de sat sammen fordypet i faglig samtale og tankeutveksling, kunde fru Sars en passant slaa sin mand paa skulderen og lystig utbryte: «Nei, den tosken blir der aldrig noget av, Sars — husker du?»

Den dag Frich og Welhaven hadde gjort sin visit hos fru Sars, hadde Ossian staat ved siden av og hørt paa deres diskussion om hans fremtid, — der hadde nok smilt noget inde i ham ved tanken paa muligheten av en utenlandsreise, — for han var ikke fri for at gaa med noget slags kunstnerdrømme paa egen haand, men de gik ikke i den retning som de gamle trodde, — det var musikken som var hans fremtidshaab.

Musik var familien Sars’ egentlige kunst, gamleprofessoren var sjelden musikalsk, — hadde en god sangstemme og spilte vakkert paa fløite, og det var nok oprindelig musikken som hadde aapnet hans øie for frøken Maren Welhaven, hendes pianospil var veien til hans hjerte. Paa prestegaarden i Manger klang der stadig toner, kapellanen (Roggen) var ogsaa sanger, og firstemmig sang var en hyppig adspredelse de mange og lange vinteraftener. Fra dette hjem utgik, som alle vet, fru Mally Lammers’ og fru Eva Nansens sjælfulde