Ekspedisjoner fra 3 land hadde forsøkt å entre innlandsisen fra vestsiden. Deriblandt polareksperter som Peary og Nordenskiöld. Men alle måtte de snu. På østkysten vilde en vendereis være den visse død. Dertil kom at mange sakkyndige, tidligere Grønlandsfarere som skulde kjenne forholdene, mente at på østkysten var selve landgangen praktisk talt en umulighet.
Langs østkysten går en sterk strøm sørover som fører med sig masser av grov gammel polaris. Der var tidligere gjort en rekke forgjeves forsøk på å komme i land på den sydlige del av østkysten, sør for 66de grad. Lengere nord er det lettere å komme inn, men det lyk* tes først i 1883 for Nordenskiold å komme inn med et dampskib til Kapp Dan.
I 1777 kom hele hvalfangerflåten fast i isen ved østkysten, skib efter skib blev brutt ned, 320 mann omkom, 155 drev på isflak sørover rundt Kapp Far* vel og blev reddet.
I 1868 gjorde den tyske nordpolsekspedisjon under Koldewey samme reisen; et av fartøiene, «Hansa», kom fast, blev brukket ned 19. oktober, besetningen drev på isflak og blev reddet ved Kapp Farvel 13. juni 1869.
I denne uhyggelige isstrøm drev Nansen i 1882 med «Viking» i24 døgn. Han kjente den, han visste at den for de andre nådde vært umulig, men det var nettop det for andre umulige som var bedriften i begge hans polarferder.
Januar 1888 fikk kollegiet meddelelse fra Kjøben* navn at etatsråd Gamél skjenket de manglende 5 000 kroner. Gamél betalte dessuten også med en lignende sum overvintringen og tilbakereisen til Kjøbenhavn og opholdet der. Da ferden var gjort, blev dette kriti* Bert. Nansen skulde pent ha ventet til pengene var kommet et steds fra i Norge. Det var der ingen ut sikt til. Og ferden kostet ikke bare 5000, men over 15000, det manglende var Nansen beredt pa a dekke Belv av sin smule formue. Efter endt lerd samlet Stu* dentersamfundet inn 10000 kroner.
Det blev en nard var: med lorberedelßen og ut-
4 — Nansen.