kanskje kaste ypperlig, nogen riktig flink fluefisker blev jeg aldri allikevel, det vil si ikke en som fikk riktig meget, jeg tror jeg tok det altfor grundig, blev stående forlenge i hver kulp, til jeg var skråsikker på der ikke var fler å få, og kunde naturligvis ikke gå forbi nogen kulp selvom de ikke så rare ut, og der var andre lokkende like forut, det kunde hende. —
— — —
Ja den natten og den dagen fra Katnosa til byen, det var en strid tørn, 24 timer, og bare en brødskorpe, litt tørret hestekjøtt og litt melk, det var det hele. Jeg husker vel ennu da jeg kom nedover Maridalsvannet og så byen i grålysningen om morgenen.»
NANSENS SYN PÅ IDRETT OG FRILUFTSLIV
Legendedannelse følger gjerne berømmelsen. Et engelsk tidsskrift beretter at Fridtjof Nansen før han var 17 år, var Norgesmester på skøiter, og året efter slo han verdensrekorden på den engelske mil. I sitt første langrenn på ski vant han den store pris i landsrennet Cross the Country (tvers over landet), og samme mesterskap tok han 12 ganger i trekk, så gav han op. — Det er nok skiferdene mellem Voss og Østlandet i åttiårene som ligger til grunn. —
Som seiler var han ikke bare en slik pyntelig yachtseiler, men «en virkelig viking», som seilet «alene med sin datter» i oprørt sjø til Spitsbergen. — Det er hans ferd til Spitsbergen i 1912, med sin 32 tonns «Veslemøy» og 7 manns besetning. Datteren Liv var med til Hammerfest.
I guttedagene og i sin første ungdom var han selvfølgelig med i kappløp på skøiter og ski, alltid blandt de beste, stundom den beste.
I et skøiteløp for gutter i 1875 — 800 alen — 45 deltagere under 14 år, tok han 3dje premie, Bertram