dyreste Lærepenger for den Sandhed, at det Tillæg til den danske Stats Lidenhed som Foreningen med de 2 tyske Hertugdømmer skulde medføre, alene kan vindes med Tabet af Danmarks Riges Selvstændighed og Handlefrihed, og at derfor denne Forening, naar den ikke bliver væsentlig dynastisk eller bestaaende i den felles Landsherre, heller bliver det til Tab end til Vinding – saa bliver det fornødent at drage en skarpere Skilsmisse mellem Statens danske og tyske Deler, og naar de nordiske Folk vil maale sin Talrighed, Styrke og Forsvarsevne, gaar det ingenlunde an at tage de tyske Forbundslande med; men vi maa blive staaende ved Danmark indtil Ejderen.
Hertugdømmet Holstein har et Fladerum af 155 og Lauenburg af 19, begge tilsammen altsaa 174 Kvadratmil. Deres Indbyggertal er henved 600,000. Drages disse Tal fra de, vi angav for den Del af den danske Stat, vi hidtil underett har omhandlet, vil det sees, at Danmarks Rige har en Udstrækning af 863 Kvadratmil med lidt over 2 Millioner Mennesker. Dette bliver saa Lidet, at det maa holdes for meget tvilsomt, om Riget selv under en felles, indre og stærk, ensartet og enig Udvikling og under lignende Forhold som andre mindre europeiske Riger kan med sin Beliggenhed mellem Nord- og Østersjøen i Længden opretholde en usvækket Selvstændighed, eller om det ikke mere og mere maa helde sig over enten til sine nordiske Frænder eller til sin megtige, sydlige, tyske Nabo.
Ulykkeligvis er nu hværken det egentlige Danmarks Rige samlet til en fuldstændig Enhed eller forsaavidt sted i lignende Forhold som de fleste mindre Stater, at dets Ret til at beholde alle Landskaber er uanfægtet. Medens Danmarks Rige geografisk deles i dets Lod af det europeiske Fastland eller Halvøen Jylland og i Øerne, falder det historisk og statsretlig atter i 2 Afdelinger nemlig Konge-