Hopp til innhold

Side:Folkevennen 1863.djvu/484

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
480

var her blot 4), Kongsberg med 51 (ingen Medlem her med Bidrag engang for Alle), og Bergen med 30 (af Medlemmer med Bidrag engang for Alle var her, som ovenfor bemærket, 40).

Af Medlemmer, som tegnede sig for større aarlige Bidrag, kunne mærkes: Baron Hof-Rosencrone til Rosendal for 20 Spd., Jernværkseier Jakob Aall 10 Spd., Biskop Brun 10 Spd., afskediget Biskop Lumholtz 10 Spd., de øvrige Biskopper 5 Spd. hver, Pastor Meldahl i Snaasen 10 Spd.

Man ser af de ovenfor meddelte Oplysninger, at Bibelselskabet mødtes med meget forskjellig Interesse. Størst har den været i Bergens Stift. Her have de fleste Præstegjeld ydet Bidrag. I Christiania Stift have, som allerede bemærket, mange Præstegjeld enten aldeles ikke ydet Bidrag eller ogsaa for det Meste ubetydelige Bidrag: ligesaa i Christianssands Stift. Af Byerne har Bergen ydet langt mere end alle de andre tilsammen. Derefter kommer Christiania og Kongsberg. Af den Interesse, som Bergens By og Stift viste Bibelselskabet fremfor de øvrige Stifter, tør man vel slutte, at Bibelen der skattedes høiere, end i de øvrige Dele af Riget, baade af Geistligheden og af Folket. Hvorvidt man kan tilskrive Biskop Brun nogen Andel i denne større Interesse, er ikke saa godt at afgjøre. Saa Meget have vi dog seet, at han paaskyndte Bibelselskabets Stiftelse medens Biskop Bech har ladet sig „tvinge“ til at være med. Af Præsterne omfattedes ikke Bibelselskabet med den Interesse som man maatte være berettiget til at vente. I Landet var der vel dengang mindst 350 Præster, og af disse har kun 109 i de to første Aar tegnet sig som Medlemmer af Bibelselskabet eller givet dette Bidrag. Af disse 109 var 37 i Christiania Stift, 11 i Christiansands, 22 i Bergens, 18 i Throndhjems og 21 i Tromsø Stift.