Trondhjem, som oftere har baaret modne Frugter; og endelig, hvad der ikke er mindst mærkeligt, et Enertræ fra Haabøl i Smaalenene, som en Alen over Jorden holder 3 Alen og 13 Tommer i Omkreds og er 1212 Alen høit. Dette Træ antager Forfatteren for at være 600 til 800 Aar gammelt.
Allermest anskuelige for øvede Øjne blive Bogens Angivelser om Væxtforholdene ved et Kort over Landet, hvor Højderne over Havet gjøres tydelige ved lysere og mørkere Farver, og hvor den nordligste Grænse betegnes, til hvilken de forskjellige vigtigere Planter gro.
Forfatteren erindrer om, at intet andet Land saa højt mod Nord har en saa mild Temperatur som Norge, og forklarer dette paa den sædvanlige Maade deraf, at den varme Golfstrøm paa sin Vej over Atlanterhavet støder imod en stor Del af Landets vidtstrakte Vestkyst. Men for Plantevæxten gjør han opmærksom paa, at det ikke blot kommer an paa Varmeforhold og Regnmængde eller Fugtighed, men ogsaa paa Sollyset i sig selv uden Hensyn til den Varme, som følger med det.
Han viser, at forskjellige Sorter Hvede, Byg og Majs her i Landet have naaet Modenhed i kortere Tid og under en lavere Varmegrad end i andre Lande, og at imellem Landets egne nordligere og sydligere Egne den samme Forskjel har fundet Sted. Endvidere, at Kornsorter og andre Slags Frø, som bringes fra en sydlig Egn til en nordligere, kræve længere Tid for at modnes, end de samme Sorter, naar de i længere Tid eller mindst 2 til 4 Aar have været dyrkede i den nordligere Egn. Fører man derimod Korn fra en nordlig Egn til en Egn, der ligger flere Grader sydligere, modnes dette Korn i det første og maaske i det andet Aar derefter tidligere end de samme Sorter paa det sydligere Sted, men efter dette Tidsrum ophører Forskjellen.