IV. Kjøreldmagere (overmaade fine Bøtter, Træ-Flasker o. s. v.); V. Traugmagere; VI. Rivemagere og VII. Træskomagere.
Det er fabelagtigt, hvilken Færdighed og Øvelse de have, hver i sit Fag. En Smaaæskemager leverer 100 Æsker af mindste Sort for 5 norske Skilling. Men jeg forstaar nu, hvorledes det gaar til; thi Bogens Tegninger med Beskrivelse viser det fra først til sidst. Nu veed jeg, hvorledes Oblat-Æskerne blive aflange; en af Tegningerne viser, hvorledes det gaar til, i Tørke-Klemmen.
Og Hestene, som Børnene al Verden over skulle have at lege med, Heste med Øine og Øren og med 4 Ben og endda 4 Hjul under Benene, et Kvarter høie, halvanden Skill. for Stykket I Bogen ser jeg en Kubbe af en god Stok, saa høi som Hestene skal være; jeg ser, hvorledes den kløves til flere Heste-Emner; i hvert Emne er der en Hest, det gjælder bare om at faa den ud; saa sages Emnet – først ned over Nakken og langs Ryggen, saa op under Hagen o. s. v.; i Førstningen ere begge Forbenene naturligvis i Et, men saa lægges Hesten paa Ryggen og Sagen skiller dem ad. Saa kommer Kniven og Skraberen, tilsidst Lim og Maling – og Hesten er som knækket ud af en Nød og triller bort paa Hjulene for at give Plads for den næste.
Hvor Haandværket er saa mærkværdig udviklet, der er det ikke længer det Slags Husflid, som det især gjælder om at faa udført i vore norske lange Vinter-Aftener, som en Bi-Syssel for Folk, der ellers om Aaret eller om Dagen have en anden og vigtigere Bestilling. Men endda skulde jeg gjerne ville se denne Bog meget udbredt; thi dens Exempel kunde bringe En og Anden og Mange til at lægge vel Mærke til og tænke ret nøie over de Bi-Sysler, som vi allerede have hertillands, og som ikke ere faa, naar vi ikke holde Betragtningen indenfor Grændserne af det