udvendig er befæstet med en Splint, er naglet fast i Ovn-Kallen – Tegningen viser de tre Naglehoveder, som gjerne ere blankpudsede og store, næsten som Sølvdalere. I Fuger i Ovn-Kallen og i Tømmervæggen ere Bolkens Planker e–e spændte. Formedelst alt delte staar Ovn-Kallen fast: den kan ikke falde indover eller udover, ikke bagover eller forover. Men med Ovn-Kallen staar den hele Ovn-Bolk uryggeligt, og den igjen støtter for Stenmassen, som opfylder Rummet mellem Ovnbolken og Ydervæggen g. – En lignende Tjeneste yder fremdeles Bordklædningen d, som ogsaa er befæstet formedelst Ovn-Kallen: den staar foran Gruen og stemmer imod den bagre Væg f.
Det hele er saaledes forbundet, at saalænge Ovn-Kallen staar, saa staar Ovnens Murværk og kan ikke lettelig give sig paa nogen Kant. Men blev Halsen paa Ovnkallen hugget over, saa vilde kanske Ovnen ramle ned i samme Øieblik.
Hermed er altsaa Ovn-Bolken et nødvendigt Tilbehør til en Røgovn, og hermed er det forklaret, hvoraf det kommer, at overalt hvor der er en Røgovn, der er der, forsaavidt jeg har kunnet erfare, ogsaa en Ovn-Bolk.
Og betragtes Røgovnen saaledes i Forbindelse med Ovnbolken, saa vil det skjønnes, at vi her have en særegen Opfindelse for os, ingenlunde saa ganske simpel, udviklet maaske til saadan Fuldkommenhed, som den efter sin Natur er istand til at modtage.
Dette var selve Røgovnens Bygning og Indretning. Den mangler, som man ser, Skorstenens eller Peisens Kjendemærke, nemlig Røgpibe. Men derfor maa en Stue med Røgovn nødvendig være ikke en Lemstue (med Lem eller Loftsgulv), men en Rotstue (hvor man ser frit helt op til det saakaldte Rot eller den indvendige Del af Taget), og øverst oppe i Taget maa der være en Ljore eller en Aab-