1, Forstue, lang og smal, 2, Stue, med Høisæde for En- den af Langbordet samt Høisædes-Skab inderst i Hjørnet, med Seng lige over for Høisædet, med Lysovn samt endda ved Siden af den en Kogovn; 3, Kammers (et nyt Navn, svarende til det gamle Kleve eller Kove, i Surendalen: „Kave;“ naar dette Rum indrettes til Sovekammer paa en noget finere Maade, med nymodens Møbler o. s. v., bliver det kaldt med det fremmede Navn); 4, et Kjøkken, med Dør fra Forstuen, til Bagning o. s. v. samt til almindelig Kogning om Sommeren, da der om Vinteren koges i Stuen; 5, Nystue, og 6, en afpanelet „Matstue,“ som staar i Forbindelse med Kjøkkenet.
Fra Surendalen, som et Midtpunkt for disse Fjord-Bygders Kultur og Sæder, tror jeg, at den throndhjemske Stueform, i mere og mindre udviklet Skikkelse, har udbredt sig videre til Nabobygderne, vel alt til Sundalen, som ellers ogsaa i denne Retning har været paavirket fra Nabobygden Opdal. Huse, for hvilke en Form som Fig. 58 eller 57 synes at have været Model, men som man neppe nok skal finde i Opdal, har jeg i Sundalen seet f. Ex hos Erik Gjøra; men paa Nabogaarden Nisja har jeg seet en Bygning, som saa at sige nedstammer fra den opdalske Slægt af Huse (Side 279).
Fra samme Erik Gjøra’s Hus, øverst oppe i Sundasen, meddeler jeg i Fig. 59[1] en Tegning af Nystuens indre Væg. De fem Feldter mellem Søilerne ere lysbrune; Fodpanelet, Søilerne og Karnissen er malede med hvidgraa Perlefarve; Søilernes Længde-Lister og øverste fremstaaende Kant ere forgyldte; Blomster-Borden paa Karnissen har Væggens Farve, ligesaa hveranden af Loftets Ruder; Gulvet er malet med Træ-Farve, men med en mørkbrun Bord.
- ↑ Da jeg netop havde sat det sidste Punktum og efter nogle Øieblikkes Stands skulde gaa videre, bragte Posten mig Brev fra Gjøra med et Udkast til denne Tegning.