Hopp til innhold

Side:Festskrift udgivet i Anledning af Trondhjems 900 Aars Jubilæum 1897.djvu/223

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


Ogsaa som Erkebiskop har han jevnlig deltaget i sin Tids politiske Begivenheder og Forhandlinger, uden at det dog klart lader sig paavise, hvor stor hans Indflydelse har været. Vi finde ham altsaa uden Tvivl umiddelbart efter hans Tilbagekomst fra curien i Danmark kort efter den unge Kong Olafs Død. 10 August 1387 paa Lunds Landsthing i Skaane mellem dem, der hylde Margrete som det danske Riges fuldmægtige Frue og Huusbonde, og idet den danske Erkebiskop (Magnus Nilssøn), uvist af hvilken Grund, ikke nævnes, opføres Vinalde paa Grund af sin Rang øverst mellem Udstederne af Hyldningsbrevet.[1] Dette er et Tegn paa, hvor nær man allerede da har anseet Rigernes Forbindelse at være. I den følgende Maaned (8 September) var Vinalde i Vordingborg. Her modtog han og kvitterede for de tidligere omtalte Sager, Bøger, Klenodier o. s. v., som hans Formand Nils Rusare havde bortført fra Nidaros, og lovede tillige at skaffe Tilstaaelse fra sit Domcapitel for deres Tilbageleverelse.[2] Derefter maa han være reist til Norge, men har maaske endnu ikke været ved sit Sæde, da han i Oslo den 2 Febr. 1388[3] som den fornemste i det talrige Rigsmøde var med at give Margrete den samme Fuldmagt som norsk Herskerinde, som han allerede havde været med at indrømme hende som dansk. Endnu 6 Marts s. A. var han tilligemed Dronningen tilstede paa Akershuus.[4] I 1389 var han atter til Rigsmøde paa Akershuus, da Erik af Pommern erkjendtes som Norges Arving,[5] og derefter har han været i Nidaros ved Eriks Hylding der.[6] Atter i Slutningen af Marts 1392 finde vi ham i Oslo ved en vigtig Forordnings Udstedelse.[7] I 1395 har han en Tidlang befundet sig paa Reiser i det Søndenfjeldske, hvor vi møde ham saavel i Oslo som paa Hamar.[8] Derimod savnes han, merkeligt nok, ved det mindeværdige Fællesrigsmøde for alle tre fore-

  1. Molbechs og Petersens Udvalg af danske Diplomer No. 10.
  2. Dipl. Norv. I. No. 508. (Brevet er forfattet paa Tysk).
  3. Dipl. Norv. III No. 477.
  4. Dipl. Norv. I. No. 511.
  5. Dipl. Norv. III No. 484. Brevet er skrevet paa Latin uden Tvivl for ogsaa at kunne i fornødent Tilfælde fremlægges i Udlandet.
  6. Dipl. Norv. III. No. 760.
  7. Dipl. Norv. VI. No. 338.
  8. Dipl. Norv. IV. No. 639 (1 Febr.) i Oslo, IV No. 641 (paa Hamar), III. No. 522 (5 Mai) og IV. No. 478 (12 Juni, begge sidste Gange atter i Oslo.)