manden Erik) til den aabenbart for Haakon fordelagtige Arveforening 1212, ja det siges endog, at han i det følgende Aar i Forening med Jarlen har staaet bag den Reisning som Bønderne gjorde mod Kong Inge.
Med de islandske Biskopper Paal af Skaalholt og Gudmund af Hole stod han i megen Forbindelse. Paal og han gave hinanden gjensidige Gaver, og Gudmund fik en Gave af Erkebiskoppen[1].
Thore døde 8 August 1214.[2] I Inges (udførligere) Saga roses han som en forstandig Mand, meget vennesæl og af stor Myndighed og Anseelse i Norge.[3]
En latinsk Indskrift, der mindede om Erkebiskop Thore, var til i Slutningen af det sextende Aarhundrede, men er nu forsvunden. Den fandtes i Tønsæt Kirke i Østerdalen og indeholdt, at denne Kirke, som da maa have hørt under Erkestiftet, var indviet af Thore (Therrichus) 1211, den 20 August.[4]
- ↑ Biskupa Sögur I 143, 571, 574–75, 588, II 88–102; her findes Adskilligt om den hellige Thorlaks Dyrkelse, som Thore ikke vilde vide af i Norge, medens han ikke forbød den paa Island o. s. v. Ogsaa et norsk Brev fra Thore til Islændingerne findes der.
- ↑ Aarstallet efter Annalerne, Dødsdagen efter Scr. R. D. II 5. 14.
- ↑ Omtrent paa samme Maade omtales han ogsaa i Biskupa Søgur II 88.
- ↑ Jens Nilssøns Visitats-Bøger, udg. af Y. Nielsen, 33.