Side:Eventyr.djvu/78

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent
ASKELADDEN SOM KAPPÅT MED TROLLET

Det var en gang en bonde som hadde tre sønner; han var i små kår og gammel og skrøpelig, og sønnene vilde ikke ta sig noe til. Til gården hørte en stor, god skog, og den vilde faren at guttene skulde hogge i, og se å få betalt unda noe på gjelden.

Langt om lenge fikk han dem også på det travet, og den eldste skulde ut og hogge først. Da han var kommet bort i skogen og hadde tatt til å hogge på en skjeggete gran, kom det et stort, digert troll til ham. «Dersom du hogger i min skog, skal jeg drepe dig!» sa trollet. Da gutten hørte det, kastet han øksa og la hjem igjen det beste han kunde. Han kom rent andpusten hjem og fortalte det som hadde hendt ham; men faren sa han var et harehjerte; trollene hadde aldri skremt han fra å hogge da han var ung, mente han.

Dagen efter skulde den andre sønnen avsted, og da gikk det nettop like ens. Da han vel hadde hogget noen hogg i grana, kom trollet til han med og sa: «Dersom du hogger i min skog, skal jeg drepe dig!» Gutten torde snaut se på ham, han kastet øksa og tok til sprangs likesom broren, og vel så fort. Da han kom hjem igjen, blev faren