Side:Eventyr.djvu/76

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


hadde barn, men da kongen fikk høre at det kanskje kunde komme et, var han nyfiken efter å vite om det skulde bli en arving til land og rike, eller om det bare skulde bli en prinsesse. Så blev alle de lærde i landet samlet til slottet, for at de skulde si hvad det blev til. Men da det ikke var noen av dem som kunde, så husket både kongen og bispen på kullbrenneren, og det varte ikke lenge før de fikk ham imellem sig og spurte ham ut. Nei, han kunde ikke han heller, sa han, for det var ikke godt å gjette det som ingen kunde vite.

«Ja, ja,» sa kongen, «jeg er like glad enten du vet det eller du ikke vet det, jeg, men du er jo den vise prest og sanne profet, som kan forutsi tilkommende ting; og vil du ikke si det, skal du miste både kappe og krage,» sa kongen. «Men det er det samme, jeg skal prøve dig først,» sa han, og så tok han det største sølvkruset han åtte, og gikk ned i stranden. «Kan du si mig hvad som er i det kruset,» sa kongen, «så kan du nok si det andre og,» sa han og holdt på krus-lokket.

Kullbrenneren vred bare hendene og bar sig ille: «Å, du ulykkeligste kryp og krabbe på denne jord, hvad har du nå for alt ditt slit og ditt slep!» sa han.

«Ja, der ser du om du ikke visste det!» sa kongen, for han hadde en stor krabbe i sølvkruset. Så måtte kullbrenneren inn i storstua til dronningen. Han tok en stol og satte sig midt på gulvet, og dronningen gikk frem og tilbake i stua.

«En skal ikke gjøre bås til ubåren kalv, og ikke trette om navnet før barnet er født,» sa kullbrenneren; «men slikt har jeg hverken hørt eller sett,» sa han; «når Dron-