Side:Eventyr.djvu/6

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


Ja, broren rente føre, og trollene drog efter. Imens kom den eldste gutten bak på dem og hogg til det bakerste trollet i fotleddet, så det slo op et fælslig skrik, og det første trollet blev så skremt at det skvatt, og slapp øiet, og gutten var ikke sen om å snappe det. Det var større enn om en hadde lagt i hop to potteskåler, og så klart var det, at enda det var kòlmørke natta, blev det som lyse dagen da han så igjennem det.

Da trollene merket at han hadde tatt fra dem øiet, og at han hadde gjort skade på en av dem, tok de til å true med alt det vonde som til var, om han ikke straks på timen gav dem igjen øiet.

«Jeg er ikke redd for troll og trugsmål,» sa gutten. «Nå har jeg tre øier alene, og dere tre har ikke noe, og enda må to bære den tredje.»

«Får vi ikke øiet vårt igjen på timen, skal du bli til stokk og stein!» skrek trollene.

Men gutten mente det gikk ikke så fort; han var ikke redd hverken for skryt eller trollskap, sa han; fikk han ikke være i fred, skulde han hogge til dem alle tre, så de skulde komme til å krabbe langs bakken som kryp og krek.

Da trollene hørte dette, blev de redde og tok til å gi gode ord. De bad nokså vakkert at han vilde gi dem igjen øiet, så skulde han få både gull og sølv og alt han vilde ha. Ja, det syntes gutten var nokså bra, men han vilde ha gullet og sølvet først, og så sa han at hvis en av dem vilde gå hjem og hente så mye gull og sølv at han og broren fikk posene sine fulle, og gi dem to gode stålbuer attpå, så skulde de få øiet, men så lenge vilde han ha det.