Side:Eventyr.djvu/36

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


du vil. Men — du,» sa han, «det er én ting jeg har stått her lenge og tenkt jeg vilde spørre dig om: er det sant, det de forteller, at fanden kan gjøre sig så liten han vil?»

«Jagu er det sant!» svarte fanden.

«Å, så kunde du gjerne gjøre mig den tjenesten å krype inn i denne ståltrådpungen og se efter om den er hel i bunnen,» sa smeden; «jeg er så redd jeg skal miste reisepengene mine.»

«Gjerne det,» sa fanden, han gjorde sig liten og krøp inn i pungen. Men aldri før var fanden inni, så smekket smeden pungen igjen.

«Jo, den er hel og tett allesteds,» sa fanden i pungen.

«Ja, det er bra nok du sier det,» svarte smeden, «men det er bedre å være føre var enn etter snar; jeg vil like så godt sveise leddene litt til, bare for sikkerhets skyld,» sa han, og dermed la han pungen i avlen og gjorde den gloende.

«Å! au! er du galen! vet du ikke jeg er inni pungen da?» ropte fanden.

«Ja, jeg kan ikke hjelpe dig,» sa smeden; «de sier for et gammelt ord: en får smi mens jernet er varmt,» — og så tok han storslegga, la pungen på steet, og dundret løs på den alt han orket.

«Au, au, au!» skrek fanden i pungen; «kjære vene! La mig bare slippe ut, så skal jeg aldri komme igjen mer!»

«Å ja, nå tror jeg nok leddene er tålelig sveiset også,» sa smeden; «så kan du komme ut igjen da.» Dermed lukket han op pungen, og fanden avsted så fort at han ikke torde se sig tilbake engang.

Men en tid efter falt det smeden inn at han nok hadde