Side:Eventyr.djvu/154

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


«Nei!» ropte konen, «du har gjort det akkurat som jeg skulde ønsket mig alt, akkurat som jeg sjøl skulde ha vært med. Hvad skulde vi med geita? Jeg måtte klyve i berg og daler og få den ned til kvelds. Nei, har jeg sau, kan jeg få ull og klær i huset, og mat også. Gå ned og slipp inn sauen, barn!»

«Men jeg har nok ikke sauen lenger, jeg,» sa Gudbrand, «for da jeg hadde gått en stund, byttet jeg den bort mot ei gås!»

«Takk skal du ha for det,» sa konen, «og mange takk også! Hvad skulde jeg med sauen? Jeg har jo hverken rokk eller ten, og ikke bryr jeg mig om å slite og slepe og virke klær heller; vi kan kjøpe klær nå som før. Nå får jeg gåseflesk, som jeg lenge har stundet etter, og nå kan jeg få dun til den vesle puta mi. Gå ned og slipp inn gåsa, barn!»

«Ja, jeg har nok ikke gåsa heller, jeg,» sa Gudbrand; «da jeg hadde kommet et stykke lenger på veien, byttet jeg den bort for en hane.»

«Ikke vet jeg hvordan du har funnet på det alt,» ropte konen; «det er alt sammen som jeg hadde gjort det sjøl. En hane! Det er det samme som du hadde kjøpt et åttedagsur; for hver morgen galer hanen klokka fire, så kan vi også komme på benene i rette tid. Hvad skulde vi vel med gåsa? Ikke kan jeg lage til gåseflesket, og puta mi kan jeg jo fylle med storr. Gå ut og slipp inn hanen, barn!»

«Men jeg har nok ikke hanen heller jeg,» sa Gudbrand; «da jeg hadde gått enda et stykke, blev jeg skrubbsulten, og så måtte jeg selge hanen for tolv skilling, for å berge livet.»