Side:Eventyr.djvu/145

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


stod et stort tre, som han satte sig under. Der slapp han hesten, og han la sig ikke til å sove, men tok frem matsekken sin. Da det lyste av dag, drog han avsted igjen, for han syntes ikke han hadde noen ro på sig. Så gikk han og så red han hele dagen bortigjennem en stor skog, der det var mange grønne flekker, som lyste så vakkert bortimellem trærne. Ikke visste han hvor han var henne, og ikke visste han hvor det bar hen, men han gav sig ikke mere tid til å hvile enn hver gang hesten fikk litt i sig, og han selv fikk op skreppa si, når han kom til en av de grønne flekkene. Han gikk og han red, og aldri syntes han det blev noen ende på skogen.

Men i mørkningen andre dagen så han det lyste mellem trærne. «Gi det nå var folk oppe, så jeg kunde få varmet mig og få litt å leve av!» tenkte Halvor.

Da han kom dit, så var det en liten ussel stue, og gjennem ruten så han et par gamle folk der inne; de var så gamle og grå i hodet som en due, og kjerringa hadde en nese så lang at hun satt ved peisen og brukte den til glo-rake.

«God kveld!» sa Halvor.

«God kveld!» sa kjerringa. «Men hvad ærend har du da, som kommer hit?» sa hun; «her har ikke vært kristne folk på over hundre år.»

Ja, Halvor fortalte da at han skulde til Soria Moria slott, og spurte om hun kjente veien dit.

«Nei,» sa kjerringa, «men rettnå kommer månen, så skal jeg spørre han, og han vet det nok, han må vel se det, for han skinner på allting.»

Da så månen stod lys og blank over tretoppene, gikk