Side:Det norske Folks Historie 1-1-2.djvu/24

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

delse, jeg har gjort af dem, noksom vil see, ypperlige og i flere Henseender aldeles umistelige Oplysninger for vor Historie, især hvad Tidsregningen angaar. Ogsaa i det følgende ville de blive af megen Nytte og ikke mindst formedelst den Kontrol, man ved deres Hjelp kan holde over Forduns forvirrede Historier.

Det her anførte om de af mig ved nærværende Bind benyttede Kildeskrifters kritiske Værd vil, som jeg haaber, være tilstrækkeligt til at give Læseren det nødvendige Begreb derom. De Slægttavler, hvormed jeg for Tydeligheds og Fuldstændigheds Skyld har troet at burde ledsage dette Bind, der slutter Verkets første Deel, og det Kart, som jeg har ladet følge, ere ej beregnede paa at være udtømmende, eller at omfatte enhver Person, jeg i begge Bind kommer til at nævne, men alene paa at vise de fornemste handlende Personers indbyrdes Slægtskabsforhold, og give anskuelig Oversigt over de fornemste Konge- og Høvdinge-Ætter. Kartet, der forestiller Norge, og dets Inddeling omtrent ved 1015, og paa hvilket jeg ved særegen Farvning har søgt at antyde Inddelingsstadier deels lidt før, deels lidt efter denne Tid, er ledsaget af en særegen Forklaring, hvad Farver og Tegn angaar, til hvilken jeg derfor her henviser. Jeg ansaa det ikke hensigtsmæssigt, at levere noget Kart i stor Maalestok, der omfattede alle forekommende Specialnavn, da man desangaaende kun behøver at tye til Munthes Kart, der ledsager Aalls Oversættelse af Snorre; her kom det mest an paa at fremstille de særegne Inddelingsforhold paa begge de første Olafers Tid, medens Specialnavnene bleve en Bisag. Imidlertid har jeg dog, som jeg tror, trods Maalestokkens Lidenhed faaet de vigtigste af dem, hvorom der i den foreliggende Tidsperiode er Spørgsmaal, indførte.

Blandt Rettelserne har jeg ogsaa optaget en paa Lokal-Oplysninger, som Amanuensis ved det kongelige svenske Rigsarchiv, Hr. Styffe velvilligt har meddeelt mig, grundet Berigtigelse af hvad jeg nedenfor S. 499 har anført angaaende den i Sagaerne omtalte Gjennemgraving af Agna-Feten, og Frembringelsen af den saakaldte Søderstrøm ved St. Olafs Foranstaltning. Hertil henviser jeg særskilt mine Læsere.

  Christiania i Juli 1853.

P. A. Munch.