Side:Det norske Folks Historie 1-1-2.djvu/12

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Saga i deres forskjellige Bearbejdelser. Af dem begge findes to Hovedbearbejdelser, een ældre, som jeg har kaldet legendarisk, fordi den med Forkjærlighed dvæler med de legendemæssige og i det overnaturlige spillende Bedrifter, hvilke Sagnet har tillagt hine to, af Christendommens Grundfæstelse i Landet fortjente Konger, især den sidste; og een yngre, som jeg har kaldet historisk, fordi den, uden just ganske at slaa Vrag paa det legendariske og overnaturlige Stof, dog især holder sig til virkelig historiske Begivenheder, fremstiller stundom endog Begivenheder, der i den legendariske ere overnaturlige, paa en naturlig og sandsynlig Maade, og stræber efter at iagttage streng Chronologi. Forfatteren til den legendariske Olaf Tryggvessøns Saga kjender man: det er Munken Odd Snorressøn i Thingøre Kloster paa Island, der i Aarene mellem 1170 og 1200 udarbejdede en saadan paa Latin, hvilket Verk strax efter, uvist af hvem, maaskee endog af ham selv, blev omarbejdet paa Modersmaalet. Forfatteren af den legendariske Olaf den helliges Saga kjendes ikke; men i den Form, hvori vi kjende Sagaen selv, nemlig saaledes som den viser sig i det eneste fuldstændige Haandskrift, der er opbevaret til vor Tid – en Kodex fra det 13de Aarhundredes tidligere Halvdeel – synes den at hidrøre fra Tidsrummet mellem 1160 og 1180; ja da vi besidde Brudstykker af et endnu ældre Haandskrift end hiint, og den oven angivne Tidsbestemmelse kun grunder sig paa en Angivelse i en enkelt Legende, der maaskee kan have været udeladt i det ældre Haandskrift, er det endog muligt at Hovedtexten selv er endnu ældre: i det mindste røber saavel den korte, naive og tildeels ubehjelpelige Fortællemaade, som andre Omstændigheder, at den er kjendeligt ældre end Odd Munks Olaf Tryggvessøns Saga. Ogsaa den historiske Olaf den helliges Saga er, skjønt det Stof, den behandler, er yngre end den historiske Olaf Tryggvessøns Sagas, dog ældre end denne. Vi have endnu et Haandskrift af denne historiske Olaf den helliges Saga, der, efter Skriften at dømme, neppe er yngre end 1250, maaskee endog skriver sig fra det 13de Aarhundredes første Tider[1], medens den historiske Olaf Tryggvessøns Saga nærmest er at ansee for en af Abbed Berg i Tveraa paa Island omtrent ved 1330, med Benyttelse af ældre historiske Optegnelser, navnlig Snorre Sturlasøns, foretagen Bearbejdelse af en Olaf Tryggvessøns Historie, som den med Odd Munk omtrent samtidige Gunnlaug, ligeledes Munk i Thingøre, forfattede paa Latin[2].

Dette Forhold mellem begge Kongers Sagaer er saare merkeligt. Det synes, som om Trangen først har været følt til at nedskrive og

  1. Nemlig det nu i Stockholm opbevarede Haandskrift, hvoraf et Aftryk om kort Tid vil udkomme, bearbejdet af Lektor Unger, som Universitetsprogram.
  2. Se min Udgave af Odd Munks, Olaf Tryggvessøns Saga, Fortale, S. X–XVI.