rukket at øve de første kuld norske studenter op i at læse det gamle norske sprog. Forøvrig var de faa — men varmt begeistrede — nationalforskeres befatning med de emner de faldt over, kun «antikvarisk-filologisk dilettanteri», for at laane Munchs egen betegnelse. En samvittighetsfuld gransker som stillet sig den opgave Munch følte det hellige kald til: at søke tilbunds i hver kraa og krik av folkets fortid, fik begynde med at søke op alle kilder til kundskap og med at bestemme deres renhet og rikhet ved en møisommelig kritisk sammenligning. Munchs eftermænd har hittil kunnet ta fat med ham som den «paa alle veie kjendte kyndige fører» —— saa nævnte Sophus Bugge ham i sin mindetale. Men den gang Munch selv tok fat laa stiene ikke optraakket foran ham; en norsk nationalforskers situation i hans dage har han selv malet i følgende berømte billede:
«Han har ingen slagen landevei at ile jevnt frem paa; han maa selv skridt for skridt bane sig vei med øksen og spaden i haanden; og han har ei alene naturlige, men endog kunstige hindringer at rydde tilside og træde under føtter.»
Kunstige hindringer? som den norske nationalforsker maatte træde under føtter? Munch nævner dem i tørre ord i fortalen til sit hovedverk: deg vil her tilføie, at der ogsaa er andre hensyn som gjør det ønskelig at en fuldstændig fra et nationalt norsk standpunkt behandlet, og med stadig hensyn til de nyeste granskningers resultater utarbeidet norsk folkehistorie snarest mulig utkommer, om det endog skulde være at befrygte at det saaledes utkomne verk ikke vilde opnaa den fuldkommenhet som det ellers vilde ha faat, om utgivelsen endnu var blit opsat en menneskealder. Der utarbeides nu nemlig vigtige fædrelands-