Side:Breve fra Kongo.djvu/122

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


enhver meddelt, hvorhos Paatalemyndigheden ex officio skal appellere enhver Dom, hvorved Strafarbeide paa 5 Aar og derover er ilagt. Appel fra de Indfødte selv er dog forholdsvis sjelden, da det næsten altid er klare og greie Sager, dels med egen Tilstaaelse, dels med et Utal af Vidner; og i saa enkle Samfundsforhold antager ogsaa Forbrydelsen meget enkle Former.

*

Det vilde naturligvis være formeget at sige, at der allerede nu er effektiv Justits over hele det uhyre Rige; dertil er Afstandene for store. Men hvad der er absolut væsentligt, det er, at enhver Forbrydelse, som bliver opdaget eller anmeldt, den bliver undersøgt og i Tilfælde paatalt uden Hensyn til Hvidt eller Sort, og at enhver Neger ved, at en hvilkensomhelst Brutalitet eller Misbrug af Magt vil blive straffet og det meget strengt, og at der hersker Lighed for Loven, for Hvid og Sort, for Fri og for Slaver.

Men naturligvis maa Statsadvokaten udvise endel sund og praktisk Sans ved Klagernes Behandling; det er klart, at han ikke unødig maa svække den Hvides Autoritet; det vilde