Side:Andreas Faye - Norske Folke-Sagn (1844).djvu/51

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
15


Anm. Meddelt mundtlig. Oprindelig skal dete Sagn være meddeelt Major Klüver af en Kone paa Ytterøen, som igjen havde hørt det af sin meget gamle Bedstefader. Klüver har behandlet det poetisk i Hermoder 3, 320.

Efter et andet Sagn, som Schöning meddeler i sin Beskrivelse over Domkirken, kaldes Troldet Skale, der vilde hade baade Sol og Maane i Løn, og efter en tredie Beretning hedte Troldet Blæster. Baade Skale ɔ: den Skaldede og Blæster ɔ: Blæst og Storm, ere betydningsfulde og passende Jotunnavne.

Dette og lignende Sagn om at give Sol og Maane for at udføre vanskelige Gjerninger ere mærkelige for deres Lighed med Hedenskabets Myther. En Jotun eller Bjergrise betingede sig saaledes af Aserne Freya, Sol og Maane for at bygge dem en Borg, som han var nær ved at fuldbyrde ved Hjelp af sin Hest Svadilfare, da han ved Lokes List blev hindret fra at fuldføre sit Verk og derpaa knust af Jøtunfienden Thor. See Snorres Edda 45–47. Sagn om Trold, der bygge Kirker, ere meget almindelige over hele Norden, see Urda 2 B. 4 Hefte. Molbechs Breve fra Sverige 1, 97 o. m.


Jutulbroen i Spirillen.

I Spirillen ved Elsrudlandet sees, naar Vandet er lavt, et Slags Steenbro, der er ½ Fjerding lang. Den er bygget af en Jutul, der boede paa Elsrudvollen. Han friede nemlig til en Huldra paa Engerkollen, som ligger paa den anden Side af Vandet. For nu at kunne besøge hende uden at blive vaad, thi dette kunde hans Hjertenskjere ei lide, vilde han bygge en Bro; men – sprak, da Solen imidlertid var oprunden, og han kom til at see mod den.

Anm. Topographisk Journal 30, 178. Ved Gaarden Øvre-Blakkestad i Frolands Sogn seer man ved lavt Vande endnu en Mængde store Stene, som en Jutul der boede paa den venstre Side af Frolandselven, skal have lastet derhen for af dem at danne en Bro over til en Jomfru, der boede i den Haug, som endnu kaldes Jomfruhaugen. Hanegal og Morgenrøden skal have hindret ham fra at fuldføre Broen.

[Meddeelt.]

Sagn om Jutulbroer findes paa mange Steder. Gjellebøl fortæller saaledes i Finlands Beskrivelse Pag. 8, at i Ind-