Hopp til innhold

Side:Andreas Faye - Norske Folke-Sagn (1844).djvu/192

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

156


Konges Historie kan og henføres de Sagn, som findes paa Gaardene By og Hvam i Nes paa Hedemarken, om at to Slag i mellem to Konger i gamle Dage her have staaet, og at i en stor Haug paa den sidste Gaard skal ligge begraven en Kjæmpe med et Guldkjede om Halsen. Her søge Nogle Guthorm Dale-Gudbrandssons Grav, som dog sandsynligere er den store Kjæmpehaug, der findes paa en liden Holme ved Hovidsholm; thi det tredie Slag, hvori han faldt, stod paa den store Ø, som ligger i Miors.

Til dette Slag kan maaskee rettest henføres følgende Sagn. S. V. for Hovidsholms Gaard ligger en stor Slette, som kaldes Mandløse. Her stod i Oldtiden et Slag. Fienden kom tilsøes over fra Totensviken og deelte sig i to Afdelinger. Den ene landede i Nærheden af Hovindsholm og rykkede lige op paa Mandløsen, hvor det andet Parti havde leiret sig. Fiendens anden Afdeling landede ved Helleskjer og drog i al Stilhed op gjennem den smale Helleskjersdalen langs med en høi Bakke. Herfra faldt de nu Modpartiet i Ryggen og omringet blev dette nedhugget indtil sidste Mand. Til Erindring om dette Nederlag kaldes Marken Mandløse. Hvor Bagtruppen faldt Fienden i Ryggen, findes endnu en Gravhang (mundtligt).



Kongerne Hake og Hakon.

Hakedalen paa Romerike har efter Sagnet saaet sit Navn af Kong Hake, der boede paa Gaarden Aaneby. Paa samme Tid boede paa Haakenstad Kong Hakon. De beilede begge til den samme Pige. Da hun gav Hake Fortrinet, blev Hakon saa forbittret, at han udfordrede sin Medbeiler til en Kamp paa Liv og Død. De mødtes paa en Slette ved Gaarden Hellerud, hvor der kom til et Slag, i hvilket Hake dræbte sin Modstander, hvis Lig førtes tilbage til Haakenstad. Paa Aaneby har man for en Deel Aar siden fundet Spor af en gammel Brolægning, der synes at vidne om Gaardens Beboelse i Fortiden. I El-Elven ved Hellerudsletten har man ogsaa opfisket en gammel Stridsøxe.