Side:Anarkiets bibel (1906).djvu/91

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


duktion i forædling af raastoffer, maa han ogsaa tilbytte sig dem for penge; og gaar vedligehold og fornyelse af hans produktions-materiel ikke ind under hans egen produktion, da kræver atter det penge.

Penge behøver altsaa den arme mand ikke blot til sig selv, men penge penge penge kræver hans produktion af ham hver eneste dag. Og kan han ikke skaffe dem gaar hans produktion istaa og sætter ikke blot hans arbejdere paa bar bakke, men kanskje blir han selv da værre faren end nogen af sine arbejdere. Hans produktion er som et tæmmet men farligt vilddyr der uafladelig kræver at bli madet med penge — og har han en dag ikke penge nok til at made det med, slaar dyret ham ihjel og søger sig en ny herre der sidder inde med de nødvendige penge-midler.

Penge maa han altsaa skaffe bestandig — det gjælder ikke blot hans arbejderes velfærd men ogsaa hans egen existens — og han søger da ogsaa at skaffe dem saa godt han kan, ved at sælge det han producerer. Men skal hans produkter kunne sælges, da maa der være efterspørgsel efter dem blandt folk der har penge til at betale dem med. Paa de folks efterspørgsel der har penge, er det derfor, at han og hans konkurrenter maa lægge sin produktion an; den efterspørgsel som der staar penge bagved er det, han som de andre søger at tilfredsstille ved sin produktion. Al anden efterspørgsel som maatte findes, gir de fanden, og maa de gi fanden. Om folk som ikke ejer en rød øre i lommen finder paa at være sultne og ha behov for mad, nøgne og ha behov for klæer, eller hvad