Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/294

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest

her lates aapent, men i samme forbindelse kan nævnes, at vi paa flere steder mellem stenene fandt levninger av uglereder. Kanske beboerne av disse reder kan ha været behjælpelige ved mosens overføring.

Fugleliv var det forøvrig smaat bevendt med. Et par enslige snepetreller kredset nogen ganger rundt toppen, mens vi holdt til deroppe, det var det hele.

Det var i høi grad magtpaaliggende at faa en del brukbare fotografier herfra, og jeg skulde netop til at træffe de nødvendige foranstaltninger, da en av mine kamerater lot falde nogen ord om himmelens forandrede utseende. I den almindelige travelhet hadde jeg rent forsømt at holde øie med veiret, en forsømmelse, der som det siden vil sees, kunde kommet os sørgelig dyrt at staa. Heldigvis hadde en anden passet bedre paa end jeg, og advarslen kom itide. Et øiekast var nok til at overbevise mig om den nær forestaaende ankomst av en snestorm. Den brandrøde himmel og den svære ring om solen talte et sprog, som bare var altfor tydelig. Vi hadde en god times marsj til teltet, og muligheten av at bli overrasket av uveiret inden vi kom frem, var noget nær ensbetydende med ikke at komme frem i det hele tat.

I en fart pakket vi vore ting sammen og endnu kvikkere kom vi os ned av nuriatakken. I de bratte skraaninger, som førte os op til det plataa, hvor teltet stod, gik det adskillig langsommere, skjønt der fra vor side blev gjort alle mulige anstrengelser for at skynde paa. Kursen behovet vi ikke at bekymre os om, det var bare at følge vore egne skispor tilbake — saa længe de var synlige. Men det begyndende snefok var iferd med at utviske dem, og var det først skedd, kunde ethvert forsøk