Flere interessante geografiske opdagelser blev gjort paa
denne fangsttur.
Av andre kan nævnes „Balæna”, „Diana”, „Active” og „Polarstjernen av Dundee”.
I 1892 stod hele denne flaate mot syd for at drive hvalfangst i egnene rundt Syd-Shetland. De bragte alle en og anden nyhet med sig hjem. Med „Balæna” fulgte Dr. William S. Bruce. Det er første gang vi træffer ham paa vei mot syd, men det blir ikke den sidste.
Samtidig med den skotske hvalfangerflaate dukker den norske hvalfanger kaptein C. A. Larsen op i egnene søndenfor Syd-Shetland. Det er ikke for meget sagt om kaptein Larsen, at han av alle de fangstmænd, som har besøkt de antarktiske egne, ubetinget er den som har bragt de fleste og bedste videnskabelige resultater med sig hjem. Ham skyldes opdagelsen av store strækninger av Grahams lands østkyst, Kong Oscar II’s land, Foyns land etc. To aktive vulkaner og flere øgrupper bragte han os nys om. Av størst interesse var vel dog de fossiler han bragte hjem fra Seymourøen — de første fra de antarktiske egne.
Kaptein Evensen med „Hertha” naadde den 21. november 1894 69° 10' s. br. og 76° 12' v. l. uten ishindring. Alexander den lstes land blev set, og det lykkedes Evensen at komme landet langt nærmere end baade Bellingshausen og Biscoe. Men fangsten kaldte, og kaptein Evensen fandt, at det var hans pligt at søke den først og fremst. Derfor var han seilt herned. En ypperlig anledning gik tapt. Det er ingen tvil om, at kaptein Evensen, saafremt han hadde været fri, her vilde hat god anledning til at utføre et endnu finere arbeide end det han gjorde, — dristig, dygtig og foretagsom, som han er.