Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/435

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest


Hundene vænte sig hurtig til det telt, hvor de hørte til, og til den plads de hadde der. De blev sluppet, saasnart vi kom ut om morgenen og blev sat fast igjen om aftenen, naar de skulde fodres. Dette blev de saa vant til, at vi aldrig hadde større bryderi. De meldte sig alle med glæde, naar vi kom om kvelden for at sætte dem fast. Og hvert dyr kjendte nøiagtig sin herre og sit telt, saa naar tiden kom, og de saa sine respektive forstandere, forstod de øieblikkelig, hvad de skulde. Under hyl og jubel flokket de forskjellige hunder sig omkring sin herre, og under stor munterhet bar det avsted til teltene. Denne ordning beholdt vi hele tiden.

Deres kost bestod i sælkjøt og spæk en dag, og tørfisk den anden. Som regel forsvandt begge deler uten indvending. Dog satte de nok størst pris paa kjøttet. Gjennem den største del av vinteren hadde vi sælskrotter liggende paa bakken. Omkring disse samledes i almindelighet den største interesse. Pladsen her var at betragte som „Framheim”s torv. Der var ikke altid fred paa torvet. Kundene var mange og behovet stort, saa det gik stundom livlig til. Vort egentlige kjøtoplag hadde vi i „kjøtteltet”. Ca. 100 sæl laa partert og stablet op der.

Som jeg før fortalte, førte vi op en 2 meter høi snemur omkring dette, for at beskytte det mot bikjene. Skjønt de hadde saa meget at spise som de vilde, og skjønt de visste, de ikke hadde lov til at gjøre forsøk paa at komme der — eller kanske det netop var drivfjæren — saa kikket de dog altid bort der med lystne øine. Og de mange merker efter klørne i muren talte tydelig nok om hvad der foregik i ubevogtede stunder. Specielt var det „Snuppesen”, som ikke kunde holde sig