Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/370

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

sig med en haand til slæden. Men de maa ogsaa være paa post mot ujevnhetene og passe paa, at slæden ikke kantrer. Denne belysning leter ogsaa svært paa øinene, og der kommer ogsaa sneblindhet efter saadanne dager. Grunden er ikke bare den, at man anstrenger øinene uavladelig; men det kommer ofte av uforsigtighet ogsaa. Man er nemlig tilbøielig til at skyve snebrillene op paa panden, især hvis man har mørke glas. Vi greide os forresten altid merkelig godt. Bare nogen faa av os har hat et litet streif av denne ubehagelige sygdom. Sneblindheten har merkelig nok noget tilfælles med sjøsyke. Spør man en mand, om han er sjøsyk, vil han i 9 à 10 tilfælder svare: Nei, langt fra — bare vondt i maven. Det samme, men paa en anden maate med sneblindheten. Kommer en mand ind i teltet om kvelden med et betændt øie, og man spør ham, om han er sneblind, saa vær sikker paa, at han blir halvveis fornærmet: „Sneblind — aa, var det likt sig det, nei, langt fra — bare noget rusk i øiet.”

Vi gjorde 28 km. den dag uten anstrengelse. Vi hadde to telter og laa sammen to og to i hvert telt. Disse telter var sydd for 3 mand, men for smaa til 4. Kokingen foregik bare i det ene. Baade for at spare, saa vi kunde lægge mer i depotet, og fordi det var en unødvendighet, da det endnu var ganske mildt i veiret.

Allerede paa denne første tur, og siden paa alle depotturene, tok vort morgenstel alt for lang tid. Vi begyndte stellet klokken 4 morgen, men var endda ikke under marsj før næsten klokken 8. Jeg søkte stadig midler til at rette paa dette. Man spør hvad grunden kunde være, og jeg skal svare ærlig og oprigtig, hvad det var. Sommel,