Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/296

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


Men ogsaa denne sidste del av reisen skulde forløpe særdeles heldig. Dette forholdsvis litet kjendte farvand hadde intet at byde paa av rædsler. Veiret holdt sig overraskende fint, det kunde ikke ha været bedre paa en sommertrip i Nordsjøen. Isfjeld var det praktisk talt frit for. Et par ganske smaa knatter var alt vi traf paa i de 4 døgn vi brukte til at komme over Rosshavet.

Den 11. januar ved middagstider forkyndte en sterk lysning paa den sydlige himmel, at det ikke var langt igjen til det maal, vi nu i 5 maaneder hadde stridd for at naa. Klokken 2 ½ eftermiddag fik vi den store isbarriere i sigte. Langsomt steg den op av sjøen, indtil vi paa ganske nært hold hadde den foran os i hele dens imponerende vælde. Det er vanskelig ved pennens hjælp at gi noget begrep om det indtryk, denne mægtige ismur gjør paa en iagttager, som for første gang stilles ansigt til ansigt med den. Det er i det hele tat neppe til at beskrive, men man forstaar godt, at den 100 fot høie væg gjennem en menneskealder blev betragtet som en uoverstigelig hindring for videre fremtrængen sydover.

Vi visste, at teorien om barrierens uangripelighet for længe siden var omstyrtet. Der fandtes en aapning til det indenfor liggende, ukjendte rike. Denne aapning — Hvalbugten — skulde efter de foreliggende beskrivelser ligge omtrent 100 kvartmil østenfor det sted, hvor vi nu befandt os. Kursen blev forandret til retvisende øst, og under en 24 timers seilads langs barrieren hadde vi ypperlig anledning til at beundre dette naturens kjæmpemæssige bygverk. Det var ikke uten en viss spænding, at vi imøtesaa ankomsten til den havn vi søkte.