Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/130

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest


Den 12. december skriver Shackleton: „Vor dagsmarsj har været 3 kvartmil . . . Dette viser bedre end jeg kan skildre det, hvad for et slitsomt arbeide vi har hat idag. Vi startet klokken 7.40 formiddag. Terrænget var forfærdelig: skarpkantet, blaa is, fuld av sprækker og revner, koss og fordypninger, — et terræng, saa vanskelig og ufremkommelig, at neppe nogen polarekspedition har støtt paa maken. Det tok svært paa slædene, og vi hadde hele tiden den største møie med at redde baade dem og os selv fra de farlige revner. Vi er baade gule og grønne efter alle de støt vi har faat; men heldigvis er endnu ingen av os kommet alvorlig tilskade. Vi har arbeidet op og op igjen idag over den samme strækning; vi har nemlig ikke kunnet ta mere end en slæde ad gangen — to maatte hale, og to støttet.

Paa denne maate gik vi først frem en kvartmil, vendte saa tilbake over sprækkene og tok den anden slæde. Alt i alt har vi rukket 3 kvartmil fremover, efter at ha gaat 9, og det over et terræng, hvor et fald betydde døden. Vi er dog 3 kvartmil nærmere maalet og har nu iaften slaat leir paa en ishaard sneflate. Ved hjælp av isøkser har vi faat jevnet ut en plads til at sætte teltet paa. Veiret er fremdeles ypperlig; men lave skyer ligger over den sydlige horisont. Vi haaber alle, at vi nu snart er over det værste terræng og finder bedre fremkomst. Faar vi bare godt terræng og føre, skal vi ikke være længe om at naa maalet.”

Jeg gjengir Shackletons beretning om hans marsj op til plataaet, for at læseren lettere skal forstaa, hvor forskjellig Shackletons arbeidsmetode var fra den, som vor ekspedition brukte.