Negeren med de hvite hænder/17

Fra Wikikilden

— Jeg vet, hvor han bor, svarte Asbjørn Krag. Nicolay Bewer skal ikke faa nogen rolig nat.

I det samme hørte de en stemme rope nede paa gaten.

Han gjenkjendte stemmen.

Det var Nicolay Bewer, som ropte:

— Hei, De deroppe. Kan De høre mig?

— Ja, svarte Krag.

Straks efter lød igjen aagerkarlens stemme:

— Vekslerne laa i pelsen.

Saa hørte de en haanlatter dernede og larmen av en automobil, som sattes igang.


XVII.
Det oplyste værelse.
[rediger]

— Han har narret os, sa Gibson. Manden hadde papirerne i pelsen. Og han er naturligvis rasende og uforsonlig. Jeg er fuldstændig i hans magt, og jeg kjender ham, jeg venter ingen medlidenhet.

Asbjørn Krag saa paa Gibson med misbilligelse.

— Vel, vi har foreløpig tapt. Hvis vi gaar ut fra, at han talte sandt, saa hadde han den falske veksel i pelslommen, men De maa ikke glemme, at vi ogsaa skal ha fat i de andre papirer. Nu kan De jo i alle fald være tryg til imorgen klokken tolv, og hvis De ikke har sovet i den nat, som gik, saa kan De sove rolig inat.

— Gir De mig virkelig haap? spurte Gibson.

— Ja, svarte Krag. Hent mit tøi. Jeg gir Dem haap.

— Jeg hadde ikke ventet, at politiet, naar det kom, kom som De i en frelsende engels skikkelse.

— De maa heller ikke henregne mig til politiet, bemerket Krag koldt.

— Tør jeg da regne Dem for min ven?

— Nei, svarte detektiven, jeg er den mands fiende. Jeg spiller mot ham, og De er kommen ind i mit spil. Naar spillet er færdig, er jeg ogsaa færdig med Dem. Jeg kan aldrig bli Deres ven.

— Men imorgen? spurte Gibson. Hvad skal jeg da foreta mig imorgen?

— De skal faa det at vite klokken ni, svarte detektiven. Før den tid skal De ikke slippe nogen ind, ikke motta nogen telefonopringning, ikke aapne breve, ikke foreta Dem nogetsomhelst.

Straks efter forlot Asbjørn Krag huset. Han gik hurtig gjennem de mennesketomme gater hen til Continental. Natportieren kjendte ham igjen og lukket op for ham.

— Værelse? spurte portieren.

— Nei, svarte Krag, jeg maa tale med en herre, som bor her, godseier Stokke, er han hjemme?

— Han har lagt sig forlængst.

— Det er godt. Væk ham. De kan gi ham dette kort.

Asbjørn Krag rablet nogen ord paa sit visitkort og sendte portieren op til nr. 34 med det. Godseier Stokke bodde paa nr. 34, et stort dobbeltværelse, som vendte ut mot Stortingsgaten.

Nogen minutter efter korn portieren ilende nedad trappen og fortalte, at godseieren vilde motta hr. Krag.

Godseieren sat i sengen og gned sine øine, da hr. Krag traadte ind til ham.

— Er der jordskjælv eller ildløs eller krig, eller hvad er der iveien, siden De vækker folk klokken tre om natten? spurte Stokke.

— Ingenlunde, svarte Krag. Det faldt mig bare ind, at jeg maatte rette et par spørsmaal til Dem.

— Naa, saaledes, bemerket Stokke, og det kunde ikke vente til imorgen?

— Nei, svarte Krag smilende, idet han lot sig glide ned paa sengekanten. Og nu skal De høre, hvor vigtige spørsmaalene er.

— Jeg er bleven ganske vaaken av nysgjerrighet. Lad mig saa faa høre.

Krag spurte:

— Hvor længe er det, siden De sidste gang opholdt Dem paa Deres eiendom?

— Det er temmelig nøiagtig fjorten dage siden. Er der hendt noget paa gaarden?

— Nei, svarte Krag. Han sat en stund eftertænksom.

— Talte De da med forvalteren? spurte han videre.

— Ja.

— Hvad talte dere om?

— Naa-h, om gaardens stel, om hvad der burde gjøres utover vaaren og slikt.

— Røbet han kjendskap til gaardsbruk.

— Ja, absolut, og til moderne gaardsbruk.

— Hvor gammel er den forvalteren, 35 aar? spurte Krag.

— Ja-a, saa omtrent.

— Bredskuldret, undersætsig, skarpt ansigt, tyk nakke, sort haar?

— Det stemmer! Det stemmer!

— Har De nogen gang set hans haandskrift? spurte Krag videre.

— Naturligvis.

— Har De set han skrive?

— Ogsaa det, ja.

— Synes De da ikke, det var merkelig, at han ikke tok hansken av, da han skrev?

Stokke lettet sig med et sæt, der han sat i sengen.

— Kjender De ham? spurte han yderlig forbauset.

— Ja, svarte Krag. Nu kjender jeg ham. Nu har jeg ikke mere at spørre Dem om. Nu kan De gjerne faa sove.

— Er det da noget galt med ham? spurte godseieren skræmt.

— Ikke andet, end at det er den største skurk, jeg nogengang har truffet. Hans navn er ikke Werring, men Nicolay Bewer, og han bor fortiden i Kristiania. Han fører en forunderlig dobbelttilværelse, og det er ham, jeg nu kjæmper imot.

Godseieren rev i al hast paa sig sin slobrok. Den vilde ha mere at vite. Men Krag stak sit ur op i hans ansigt og sa:

— Her er ingen tid at spilde, skal jeg ha utrettet noget inat.

— Hvor skal De da hen? spurte Stokke. Svar mig da bare paa det. Skal De til ham?

— Ja.

— Venter han Dem?

— Nei.

Krag vinket farvel og gik.

Da han kom forbi portierlogen, bad han portieren telefonere efter en automobil, som allerede et par minutter efter suset op foran hotellet.

Klokken præcis halv fire stanset automobilen i nærheten av Drammensveien 115 B. Krag steg ut, betalte chaufføren og sendte ham ind til byen igjen.

Det var nu mørkt og temmelig koldt og ingen mennesker at se paa gaten. Men i 115 B lyste det fra to av vinduerne oppe fra aagerkarlens leilighet oppe i fjerde etage.

Dette forundret Krag en del og var imot hans beregninger. Han hadde ikke ventet at træffe Nicolay Bewer oppe. Eller var der kanske nogen hos ham? Krag gik med sikre skridt hen til gatedøren; han hadde sin falske nøkle i haanden, men døren var tilfældigvis aapen. Krag gjorde intet øieblik forsøk paa at skjule sin tilstedeværelse. Han gik opover trappen, som om han skulde være en av leieboerne. Han stanset ved avsatsen i 4de etage; her var der to entredøre. Aagerkarlen hadde sin leilighet tilhøire, leiligheten tilvenstre var ikke bebodd. Dette kjendte han til fra sit besøk i huset tidligere paa dagen. Krag benyttet nu det samme fine lille staalverktøi, som han for tre timmer siden hadde benyttet, da han trængte ind i Gibsons leilighet. Laasen gav efter med et litet smeld og Krag blev staaende stille en stund og lytte efter, om hans indbrud var blit hørt. Men alt var stille i det store hus, paafaldende stille, syntes han nu, for hvis der var nogen inde hos aagerkarlen, saa skulde han da ialfald ha hørt deres stemmer.

Han aapner døren, den svinger let paa sine hængsler og gjør ingensomhelst støi. Asbjørn Krag glir stille som en skygge ind i entreen. Han opdager straks, at der siver rødt lys ut fra en av dørene. Lyset gaar i en strime tversover entreen og støter mot en gul regnkappe, som hænger ved den ene væg. Krag gjenkjender kappen, det er aagerkarlens. Detektiven holder hele tiden høire haand ilommen, hvor han har sin revolver; han er fuldt paa det rene med, at ekspeditionen er livsfarlig. Men ad hvilken dør skal han nu trænge videre ind i leiligheten?

I detsamme han begynder at famle sig frem gjennem mørket kløvedes stilheten av et sjærende skrik i leiligheten.

Krag stanser og lytter. Skriket er forfærdelig. Det synes at komme fra et menneske i livsfare og efterfølges av en dump larm, som naar et dødt legeme falder i gulvet. Larmen kommer fra værelset ved siden av det oplyste. Og skriket og larmen har fuldstændig jaget Asbjørn Krag op, han skjuler nu ikke længer sin tilstedeværelse, men iler ned gjennem korridoren. Pludselig støter han i mørket mot en dør, som han aapner. Værelset indenfor ligger i mørke, men en aare av lys rinder gjennem den halvaapne dør ind paa gulvet. Og i dette røde lys ligger en kvindelig skikkelse utstrakt, urørlig, som død. Krag kan ikke se, hvem det er, da hun ligger med ansigtet vendt mot gulvet, men han forstaar at det maa være en ung kvinde. Stilhet hersker fremdeles, der høres intet rop og intet fottrin. Krag gaar hen til kvinden og bøier sig over hende; men i det samme farer han op ved at høre, at en dør smeldes igjen; det maa være døren til kjøkken-entreen. Støien efterfølges av lyden av hurtige skridt, som fjerner sig nedover kjøkkentrappen. Krag vender kvindens ansigt mot lyset. Ansigtet er dødningeblekt, øinene lukket; men Krag gjenkjender hende dog straks.

Det er danserinden Fiorella.

Han lægger øret mot hendes bryst. Hun aander endnu, men svakt, og da Krag ikke finder blod og ikke merker av vold, forstaar han, at hun bare er besvimt.

Saa gaar detektiven hen og sparker op døren, som fører ind til det oplyste værelse.

Under lampen, i stolen ved skrivebordet sitter aagerkarlen Nicolay Bewer død.

Et eneste blik overbeviser detektiven om, at aagerkarlen er dræpt.

XVIII.
Den nye gaate.
[rediger]

Aagerkarlen var blit skutt gjennem hjertet. Asbjørn Krag kunde se merket av kulen i hans stivede skjortebryst. Nede paa gulvet ved hans venstre side laa revolveren. Krag gik langsomt ind i værelset, nærmet sig den døde og la haanden paa hans pande.

Døden maatte være indtraadt for nogen faa minutter siden. Over den dødes ansigt laa der utbredt ro. Det var, som om døden var kommet pludselig; han hadde ikke set den ind i øinene, han hadde ikke anet den komme.

Krag gik hen til den anden side av bordet, stillet sig op med hænderne paa ryggen og betragtet den dræpte.

Krag hadde oplevet mange overraskelser i sit liv, han var hærdet; men han kunde allikevel ikke undlate at føle sig bevæget over pludselig at staa overfor denne døde.

— Han var heldig, mumlet detektiven, døden var barmhjertig. Han skulde være hængt.

Saa gik han tilbake igjen til værelset ved siden av, hvor danserinden fremdeles laa besvimet paa gulvet. Han famlet sig fremdeles langs væggene, indtil han fandt den elektriske knap, som han dreiet paa, saa værelset blev oplyst. Han saa nu, at han befandt sig i en forøvrigt tarvelig møblert salon. Han aapnet døren ind til det næste værelse. Det var ganske tomt for møbler, men vinduerne var dækket av gardiner. Bedrageri, mumlet detektiven, — det skulde bare se ut, som om leiligheten var møblert. I virkeligheten var den det ikke.

Saa gik han ut i korridoren og fortsatte ut til kjøkkentrappen. Entredøren stod aapen.

Han lyttet nedgjennem trappen, men hørte intet.