Nationalforskeren P. A. Munch/21
Riksarkivar Chr. Lange var en driftig personlighet som i mange stykker hadde egenskaper tilfælles med sin ven Munch; kun savnet han dennes urolig sprudlende genialitet og alt omspændende fantasi. Ogsaa han hadde et frugtbart aar i 1847, da han satte utgivelsen av Diplomatariet igang. Alt fra nytaar begyndte han sit nye «Norsk Tidsskrift for Videnskab og Literatur», som straks viste sig at være en særdeles heldig avløser av «Literaturtidende».
Her fandt Munch til sin glæde et organ ret efter sin hu; hans villige samarbeide med det danske Oldskriftselskap var ikke møtt med den gjensidige villighet som han forutsatte da han fik den norske Oldskriftkomité istand — danske fagbrødre kunde ikke dy sig for at fortsætte med at hævde norrønt som nordisk. Desuten var det ikke helt tilfredsstillende at hans store avhandlinger for «Annalerne» kun naadde frem til de norske fagbrødre og ikke til det almene publikum. Derfor grep han med begeistring leiligheten til at fange sine landsmænds øre gjennem Langes nye tidsskrift.
Allerede i første hefte møter han op med en artikel hvis indhold blev en av de store kundgjørelser av glædelig nationalt nyt. «Levninger av norsk Oldliteratur, nylig opdagede i det norske Rigsarkiv», saa lyder overskriften, og indholdet er en redegjørelse for værdien av de stumper av gamle norske pergamentsbøker som netop var paatruffet som bind om regnskapshefter fra Kristian den fjerdes tid. «stykker av flere end 50 codices (skindbøker), de fleste forfattet i det oldnorske sprog, av usedvanlig høi ælde, mange endog pragtstykker i sit slags», var kommet for dagen. Munch gjennemgaar dem alle, og skynder sig at slaa fast at her hadde man haandgripelige beviser for at vore forfædre var en «meget læsende nation», hvis literatur var betydelig, ei «alene med hensyn til skrifternes mængde, men og med hensyn til den cirkulerende masse av bøker».
I de fem aarganger Lange beholdt tidsskriftet (fra 1853 overlot han det til filosofen Monrad), finder vi Munch som stadig medarbeider. Her var det han skrev sine ovennævnte anmeldelser av Ivar Aasen foruten en række selvstændige avhandlinger til Norges historie (bl. a. om Skiringssal).