Hjelp:Fraktur

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk

Eldre bøker er gjerne skrevet med Fraktur (gotisk skrift). Slik skrift var i bruk i Norge gjennom hele 1800-tallet, selv om den etterhvert ble trengt tilbake av antikva. Spesielt var fraktur mye brukt i aviser. Siden Wikikilden stort sette inneholder tekster som ble utgitt før 1940, vil en stor del av disse tekstene være skrevet med fraktur. Hvis man har tenkt å korrekturlese en slik tekst er det derfor en fordel å gjøre seg godt kjent med frakturskriften.

Legg merke til at substantiv som regel skrives med store forbokstaver i fraktur.

Forstå fraktur[rediger]

Alfabetet fra A til Aa. Bokstaven «Ö» er tatt med.
Den øverste tabellen viser dansk (norsk) fraktur- og antikva-skrift side ved side. Klikk for å forstørre bildet.
Lesehjelp for fraktur. Tabellen mangler symbolene for «æ» og «ø».

Spesielt[rediger]

Lang s (ſ)[rediger]

S, ſ, s

I fraktur finnes det tre forskjellige tegn for bokstaven «s»: stor «S», lang «s» («ſ») og vanlig liten «s». Vanlig «s» brukes for det første i enden av et ord. Inne i et ord brukes vanlig «s» i enden av et sammensetningsledd, for eksempel «Vis-» i «Visdom». Dobbelt-s skrives med én vanlig «s» og én lang «s», som i «Presſe». Alle andre steder brukes lang s, som i «ſidſt».

Lang s («ſ») kan ofte være vanskelig å skille fra bokstaven «f» i fraktur. På Wikikilden velger vi å gjengi lang s med Unicode-tegnet «ſ» i stedet for vanlig «s», for å legge oss så nært opp til originalteksten som mulig. I hovednavnerommet blir imidlertid «ſ» automatisk vist som «s», for å gjøre tekstene enklere å lese. Innloggede brukere kan velge å se «ſ» i sine innstillinger.

I og J[rediger]

I og J

Symbolene for stor «I» og «J» er like. Man må derfor slutte seg fra sammenhengen til om man skal skrive «I» eller «J».

Vanskelige tegn[rediger]

Tegn som ofte blandes sammen.
Over: ſ, f, k, t, x, r, y, h, v.
Under: B, V, R, N, E, G.

Spesialtegn[rediger]

Gjengis med «&c», det vil si et cetera.

Det finnes også andre spesialtegn.

OCR[rediger]

Ikke alle OCR-programmer klarer å gjenkjenne frakturskrift. Google Books klarer det, selv om resultatet er langt fra perfekt.