Fridtjof Nansen (1932)/Mellem slagene

Fra Wikikilden

MELLEM SLAGENE

Et par måneder efter hjemkomsten blev Nansen for* lovet. Derom forteller Nordahl Rolfsen:

Natten til den 12. august regnet det med sand og småsten på de ruter i Eilert Sundtsgate b2k hvilke Fridtjof Nansens halvsøster bodde. Hennes mann, nettop den samme som hadde vært hans læremester i Nordmarka med børse og fiskestang, sprang av sengen og lukket vinduet op. «Hvad er det,» spurte han rasende ut i natten.

Der stod noget høit gråklædd som sa: «Jeg vil inn.» Fra vinduet falt skjellsord av dem som pleide å vanke i Nordmarka. Men den gråklædde blev ved sitt: «Jeg vil inn.»

Og Fridtjof stod midt på gulvet kl. 3 om natten i søsterens soveværelse, skrevet med de lange ben og hadde nevene i bukselommen og så morskt på henne. Hun satt opreist i sengen.

Men Fridtjof, hvad er det?

Jeg er forlovet, mor!

Med hvem, gutt?

Med Eva naturligvis!

Derpå sa han at han var sulten, og svogeren måtte ut i spiskammerset efter oksestek og ned i kjelleren elter champagne. Der blev dekket på søsterens seng. Og det nye kapitel i Fridtjofs saga blev innviet ved dette nattlige festmåltid.

Eva Sars var datter av presten i Florø og Manger, den senere berømte professor i zoologi Michael Sars, hennes mor var søster av dikteren Welhaven. Hennes brødre var historikeren professor Ernst Sars og zoologen Professor Ossian Sars, hennes søster sangerinnen fru Mally Lammers.

Det var en rikt begavet og livskraftig slekt. med ztore navn i Norges åndsliv, i videnskap og kunst.

Hun var en av 6e største romancesangerinner vårt land nar frembragt, en vidunderlig varm stemme, en Side:Fridtjof Nansen, en bok for norsk ungdom.djvu/72 Side:Fridtjof Nansen, en bok for norsk ungdom.djvu/73 Side:Fridtjof Nansen, en bok for norsk ungdom.djvu/74 Side:Fridtjof Nansen, en bok for norsk ungdom.djvu/75 forsøkte å bo tilleie. Han fikk en tomt ved Svartebukta bakom en odde ute ved Lysaker, der hadde han som gutt ligget og lurt på villender. Her var han i ville naturen og heller ikke langt kra byen. Mens han bygget» bodde de ien stue ved Lysaker stasjon, hvor senere maleren Otto Sinding laget sig hus og atelier. Stuen hadde det aldri bodd folk i, og nu ved vintertid var det sannelig kaldt nok. «Her vente han mig av med a fryse,» sier fru Eva. Vaskevannsbollen var som en polarkalott hver morgen. I dette hundehus satt Nansen og skrev boken om Grønland. I frikvarterene sprang han ned til Svartebukta og så på byggeriet. Det var fru Evas fetter, arkitekt Hjalmar Welhaven som bygget det, og det blev et riktig norskmorsk hus i sin innredning.

Bjørnson var med da huset blev innviet. Han reiste sig fra høgsetet, løftet champagneglasset og døpte den nye heimen: «Godthaab» skal det hete!»

I hvilestundene i disse års slit samlet Nansen gjerne sine venner til fest. Uforglemmelige stunder for dem som var med. Malergutta — Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Skredsvig, Munthe, Sinding, det var karer med humør og vidd og ånd. Nansen, og fru Eva med, hadde jo vært borti malerkunsten. Gamle Schiertz i Bergen, som Nansen tegnet og malte hos, mente lor ramme alvor at Nansen burde bli kunstner.

I disse sammenkomster kunde Nansen fortelle. Han var en mester også i muntlig fortelling. Det før meddelte om nyttårsturen på Norefjell er fra en slik fest, frokosten dagen efter at «Fram» gikk av stabelen.