Fridtjof Nansen (1932)/Fra det daglige liv
Ved halvtitiden kom han ned til frokost —, et ristet loffstykke med mysost, en tallerken havregrøt, som alltid var for stor, et glass sur melk som aldri måtte mangle. En surmelkstallerken med sukker og kavring måtte heller ikke mangle i soverummet før han køiet.
Under frokosten begynte arbeidet, først avisene og så en masse brevpost, så grøten var kold når dens tur kom. Kl. 12 en kopp tynn te og kaker, han var glad i kaker. Kl. 3,15 på minuttet, middag, to retter. Fet mat tålte han ikke godt, likte best melspiser. Han hvilte ikke middag, men tok like efter middagen en kopp kaffe, med kaker. Kveldsmat kl. 8, ristet brød og tynn te. Han spiste lite, og var ingen gourmand. I de gamle vikingers valhallamiddager vilde han ha kommet ganske tilkort. Den andre linjen i verset — var det vondt å ise sig frem, var det verre å spise sig hjem, — var for Nansen en mere bokstavelig sannhet enn for nogen annen.
Han var meget forsiktig med spirituosa, men kunde sette pris på et glass vin i godt lag, ved festlig leilighet, eller en god norsk dram. Og en røik likeså.
Efter kveldsmat fortsatte han arbeidet, i de senere år under det overveldende arbeide ofte til langt på natt.
Deroppe i hans allerhelligste, i tårnrummet, skulde man helst ikke forstyrre ham. Hustelefonen derop tok man ikke uten tvingende nødvendighet. Det var bare vesle Eva — Liv's datter — som uten betenkelighet våget det. «Her er jeg med sparkstøtten, bestefar!» Da kom bestefar øieblikkelig, og så drog Eva og bestefar avsted.
Og bestefar kunde nok trenge til mere mosjon og friluft enn han i de senere år unte sig. Kraftig mosjon i den fri natur hadde alltid vært hans helsekilde. Tilskogs, tilfjells måtte han, «ellers blir det skralt med helsa». Under og efter sine jaktturer var hans fysikk iorden, og han kunde se praktfullt sund og sterk ut. Men den nødvendige daglige mosjon blev det i de senere år ofte for lite eller slett ingenting av, — i høiden nogen minutters slengetur gjennem parken. Ute på trappen blåste han i fløiten, så kom hans parkfølge, hans tre jakthunder og de to store brandete katter med halen tilværs. Men, var turen i urskogen noget kort som mosjon, var den, i det følge, kanskje ikke så lite oplivende, for hunder og katter i Nansens følge var ikke hund og katt lenger.
Nansen var meget konservativ i sine vaner, han gav ikke lett slipp på det tilvante. — Den svære polarskistav uten trinser, utmerket i islendet og på fjellskaren, brukte han i løse skogsneen. På en skitur imellem jul og nyåret, like efter hjemkomsten fra Amerika i 1924, drog han avsted på ski i dyp sne, og 30—40 graders kulde. Polarstaven gikk i like til håndtaket. Fra 8 morgen til 11 kveld i ett kjør, han slet sig rent ut, men låne trinsestav hos sitt følge, neitakk! — Han var likeså trofast mot sine gamle klær og sine gamle støvler. På loftet stod geledder av veltjente støvler, fint pusset to ganger om året, han brukte alltid de eldste. Han hadde en eneste luksuriøs og forfinet last: han likte fint ulltøi, av den allerbeste engelske kvalitet. Og det blev stoppet og stoppet. — Vi husker fra hytten på Frantz Josefs land hvordan han og Johansen satt i timevis i soveposen og utmalte sig å komme inn i en butikk, hvor fint bløtt ulltøi hang fra vegger og loft. Hjemme i sitt arbeide likte han sig best i gammelt tøi. En dag vakte han hjemmets forferdelse ved å gå bort i en gammel fæl jakke. Det hørte den gamle tjenestepiken og sa følgende sannhetsord: «Nansen han er nå elegant, han, om han så går i filler.»
Nøisomhet og ordenssans var fremtredende trekk hos ham. Han kunde være nøieregnende og sparsom med skillingen, litt spartansk kanskje i bevilgninger til livets små nødvendige overflødigheter; men, og det visste folk lite om, han kunde la daleren gå der den kunde utrette noget nyttig, eller hvor hans varme hjertelag påkaltes. Så rummelige var hans bevilgninger da, at hans ganske rikelige inntekter kunde ha vanskelig for å slå til.
I denne forbindelse kan det nevnes at han utførte masser av arbeide uten betaling. For det enorme hjelpearbeid f. eks. i og utenfor Folkeforbundet gjennem et halvt snes år tok han ingen betaling.