Hopp til innhold

Fridtjof Nansen (1932)/Den første fisketur i Nordmarka

Fra Wikikilden

DEN FØRSTE FISKETUR I NORDMARKA

Han forteller om den første fisketuren i Nordmarka: «Det var vel en jubel da vi drog avsted med kaffekjel og fiskestang for å leve et nybyggerliv i skogene. Jeg skal aldri glemme dagene deroppe. Jeg ser ennu for mig tømmerhytten ved Langlivannet med uren i bakgrunnen og de store stormhatter rundt om hytten. Der var frihet deroppe, riktig et villmannsliv. Ingen far eller mor som ropte efter oss når vi skulde i seng, eller når vi skulde spise. Natten var lys og lang, og søvnen var kort.

Ved midnattstid eller så krøp vi inn i hytten og lå et par timers tid på brisken, og lenge før solen spratt, var vi nede i kulpen og tok ørretten. Vi vasset i elven, vi hoppet på stenene. Jeg husker nok en gang jeg skulde hoppe efter Ola Knub fra den ene sten til den annen. Der var ikke plass til en, enn si to, på disse stenene. Det bar avsted igjen i slik fart at jeg blev liggende i elven med en sten under nakken og en under knœrne og med vannet fossende over maven.

Da jeg blev halvvoksen, var jeg ukevis alene i skogen. Jeg likte ikke å ha nogen utrustning til turen.


Fra barneårene.



Store Fruen,
Fridtjof — Foreldrene — Marthe.


Fra gymnasietiden.Fra Bergens-årene.



I laboratoriet, Bergens museum.

Jeg greide mig med en brødskorpe og kokte min fisk på gloen. Jeg elsket å leve som en Robinson Crusoe i villmarken.»

Men ofte var han sammen med broren og en eldre slektning, en storfisker og jeger, fra vår til høst, fra høst til vår, med drygere og drygere marsjer, fra Sørkedalen til Langlielven — Svarten — Sandungen og Katnosa.

Om høsten blev det kalde netter å herde sig med, og marsjene og strabasene enda striere, da guttene blev så store at de fikk lov å være med på harejakt på Krokskogen.

Oppe ved Fyllinga lå brødrene engang på harejakt i 11 dager. Det blev smått med niste, bare potetslompe tilslutt, de sultet både de og hunden. Men da Fridtjof kom hjem, hang der 7 harer på ryggen hans og 6 på brorens.

Dagbokblader fra 27/12 1899:

«Det hvirvler sne ned derute, vindkastene går gråkolde over fjorden, rykende vintervær.

Eva synger og med ett kommer gamle sommerminner.

Jeg var med Peter Kragh ved Bjørnsjøen, fluen danset lett og fristende henover vannspeilet, men fisken bet dårlig i den dirrende varme sommerdag. Gutten som rodde oss mente: «Å nei, han biter ikke nå; men før i sommer beit'n bra. Her for nogen veker siden var det en kar opover til Katnosa, han tok'n groft. På e natt tok'n så mye fisk at det var snøtt han orket bære det, det var nå vel minst en fem bismerpund.»

«Hvad het han da?»

«Å det mins jeg ikke riktig, men han var skyld til baron; jeg syntes dem kalt'n noe som Nansen, jeg.»

Vi lo, det var naturligvis overdrevet det hele. Jeg minnes godt turen, og fisken bet godt nedover Katnoselven den natten, det var så passelig lenge efter fløiten[1] var gått, men mer enn et par tre bismerpund hadde jeg vel ikke. Om jeg enn var flink til å kaste, og kunde kanskje kaste ypperlig, nogen riktig flink fluefisker blev jeg aldri allikevel, det vil si ikke en som fikk riktig meget, jeg tror jeg tok det altfor grundig, blev stående forlenge i hver kulp, til jeg var skråsikker på der ikke var fler å få, og kunde naturligvis ikke gå forbi nogen kulp selvom de ikke så rare ut, og der var andre lokkende like forut, det kunde hende. —

— — —

Ja den natten og den dagen fra Katnosa til byen, det var en strid tørn, 24 timer, og bare en brødskorpe, litt tørret hestekjøtt og litt melk, det var det hele. Jeg husker vel ennu da jeg kom nedover Maridalsvannet og så byen i grålysningen om morgenen.»

  1. Tømmerfløtningen.