Side:PSTs trusselvurdering 2009.djvu/9

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest


Etterretningsvirksomhet mot norge og norske interesser

Flere sektorer innenfor det norske samfunnet er attraktive etterretningsmål, og aktiviteten til utenlandske staters etterretningstjenester mot Norge og norske interesser er høy. Etterretningsvirksomheten er i hovedsak rettet mot politiske beslutningstakere, embetsverk, sentraladministrasjon og ulike private aktører. Informasjonen søkes særlig innenfor olje og gass, forskning og utvikling, teknologi samt forhold knyttet til NATO.

Målet med utenlandske staters etterretningsaktivitet i Norge er å fremme egne strategiske interesser, ofte på bekostning av norske interesser. Dette foregår både i form av innhenting av skjermingsverdig informasjon og aktiv påvirkning av norske beslutningstakere. Etterretningsaktivitetens skjulte og langsiktige karakter kan gjøre det vanskelig å knytte eventuelle tap og skadevirkninger direkte til en forutgående etterretningsaktivitet. Aktiviteten vurderes likevel å kunne påføre Norge betydelig økonomisk og politisk skade.

Etterretningsaktiviteten i Norge skjer hovedsakelig ved bruk av tradisjonelle etterretningsmetoder. Flere stater er imidlertid i ferd med å bygge opp en betydelig kapasitet innen datanettverkoperasjoner. Denne kapasiteten kan benyttes til å innhente skjermet informasjon ved datainnbrudd (spionasje), lamme datamaskiner og nettverk (tjenestenektangrep) samt spre informasjon som tjener statens strategiske mål (informasjonsoperasjoner). I tilknytning til datanettverkoperasjoner forventer PST at en av de største truslene mot Norge og norske interesser vil være relatert til spionasje og målrettet informasjonsinnhenting. Skadepotensialet ved tap av sensitiv informasjon kan være stort. Forebyggende innsats fra den enkelte virksomhet kan redusere sårbarhetene i systemene betraktelig.

Norge tar i mot flyktninger fra en rekke land der myndighetene overvåker og forfølger opposisjonelle og etniske minoriteter. Flere stater driver trolig også etterretning mot enkeltpersoner og grupper innenfor minoritets- og flyktningmiljøet i Norge. Ved flere tilfeller de senere årene er det knyttet konkrete mistanker til at fremmede lands etterretnings- og sikkerhetstjenester har stått bak flyktningspionasje, mistenkeliggjøring, trakassering og drap i europeiske land. Enkelte av hendelsene har hatt direkte tilknytning til flyktninger i Norge. Flyktningspionasje kan derfor skape betydelig frykt og usikkerhet blant dem det gjelder.