Side:Om Peder Claussøn Friis og hans Skrifter.djvu/45

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

L Daler. Ao 1591 lod jeg bygge Corit der til, alt tre gange saa stort som det gamle. Jeg lod och giøre den forgyldte kalk och disk, dog alt uroset for Gud.

Ao 1608 haffuer jeg med min herre Biscops M: Lauritz Claussens S: bevilning ladet giøre den Taffle paa Alterit och den wed Fonten med denne. er de formalet af Peter Reimers, men Corit och Vaabenhuuset malede Lydke Diriksen: Gud lade det være giort til sit hellige Naffns Loff, Pris och Ære och Menniskens Saligheds Forfremmelse Amen.

En ting beder ieg aff HERREN, det haffde jeg gierne, at jeg maatte bliffue i HERRENS Huss all min Liffs tid, at skwe den skiøne HERRENS guds tieniste oc at besøge hane TempeL Ps. XXVII.

Forkast mig icke i min alderdom, forlad mig icke, naar jeg bliffuer skrøbelig. Ps. LXXI. Anno 1608 in Julio[1].

Om Hr. Peders Virksomhed paa Lister i hans senere Aar tjente vi kun hans Deltagelse i Tiendestriden, hvor han nu efter Mag. Jørgens Død synes at have optraadt som Fører for Presteskabet. Peder Grubbes Eftermand som Lensherre paa Agdesiden var den pommerske Adelsmand Stüring Bohl til Wodzwitz, og til ham henvendte nu Presterne sig med sine Klager. Hr. Peder sendte ham allerede i 1605 en Kopi af sit tidligere Skrift af Tiendesagen[2], og i Marts 1606 synes han at have sammenkaldt et Møde af Prester og Kirkeværger paa sin Prestegaard, og til dette forfattede han en ny Fremstilling af hele

  1. Indskriften findes gjengiven af Tyrholm (hos Treschow, Danske Jubellærere S. 163), af Amtmand Holm (Top. Journal XII, 23), af Provsten Saxe i Undals Kaldsbog (benyttet af Faye), men den bedste Afskrift findes blandt Holms Papirer paa Universitets-Bibliotheket (Ms. 101 fol.); denne er den eneste, som har bevaret Bogstaverne F (ɔ: Friis) og S (ɔ: Skabo). Bibelcitaterne, som ogsaa kun her er nøiagtige, stemmer næsten bogstavret med Udgaven af 1589 (og kun med den).
  2. se S. 23624.