Side:Om Myrdyrkning.djvu/38

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Vand til en Høide af 3 á 4 Alen i Minuttet. Dette udtømmes da, saaledes som det kan sees paa Fig. 17, i en Rende, hvorfra det kan ledes hen og benyttes til Overrisling eller Vanding af Enge og Agre. Dog maa man være forsigtig med at bruge det hertil; thi saadant Vand har ofte vist sig skadeligt, naar det er bleven ført paa Engen for snart, efter at det er kommen op af Myren. Luften må nemlig virke paa det først, førend det kan bruges hertil, og det er derfor godt, om det har et Stykke Vei at rinde, førend det anvendes til Vanding og Overrisling; i andet Fald kan det først ledes hen i Damme, hvorfra det siden kan føres ud paa Engene.

Det forstaar sig af sig selv, at hvis dette Øseværk indrettes saaledes, at det kan bevæges ved Hjælp af det Vand, som det selv øser op, saa bliver det Hele billigere og mere lønnende. Man har forresten ogsaa saadanne Øse- eller Pumpeværker, som drives ved Vind, men det er indlysende at disse ofte slaa feil, naar man bedst behøver at have dem i Virksomhed.

Den Fremgangsmaade at udtappe Myrer ved Øsehjul er rimeligviis lidet kjendt og brugt her i Landet. I andre Landre, f. Ex. Holland, er den, som sagt, meget brugt, og i Ægypten seer man lignende Indretninger og Øseværker hcert Øyeblik, men der anvendes de fornemmelig til at føre Vandet op i Høiden for at overrisle og vande store Eng- og Agerflader. I Sverrig har man gjort Forsøg dermed, og der er i 1842 paa Svensk udkommet et lidet Skrift derom *) Af Oberst G. Lagerheim. Der siges imidlertid, at man der endda har for liden Erfarenhed i denne Sag.

Hvad Omkostningerne angaar, da beror dette for en stor Deel paa Lændet, og hvorledes Myren eller Marken ligger til, samt paa Størrelsen af Foretagendet; thi det forstaaer sig selv, at Tilkostningen og Driften af saadanne Greider ikke kan svare Regning ved Opdyrkningen af Smaamyrer.