Side:Om Myrdyrkning.djvu/21

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

det Dobbelte i Mængde og 3 Gange saa meget i Handelsværdi. Denne større Kornavling kan hverken tilskrives Jordbund eller Veirlag, saaledes som Tilfældet kan være med Hensyn til Enge og Græsmarker, Rodfrugter og til en vis Grad ogsaa med Hensyn til Byg og Havre, men det skyldes en bedre Dyrkning, som især udmærker sig ved at formindske Agerlandet, saa at denne ikke indtager en større Vidde, end det er muligt å holde i god stand.

Skotland og Irland ere indbefattede i de ovenstaaende Tal. Dersom man holder sig til England alene, saa kommer man til langt mere paafaldende Udkomster. Dette lille Land, som ikke er større end en Fjørdedeel af Frankrig, avler alene 27 Mill. Td. Hvede, 11½ Million Tdr. Byg og 24½ Mill. Tdr. Have. Dersom Frankrig forholdsviis frembragte ligesaameget, saa skulde det, med Fradrag af Saakornet, høste 107½ Mill. Tønder Hcede og 143 Tønder Byg, Havre og andre Kornsorter, eller i det mindste det Dobbelte af det, Landet virkelig avler, og i Forhold til Jordbundens og Veirlages Natur, der er langt gunstigere for Kornavlen, end engelsk Jordbund og Klima, burde Franskmændene endog faa meget mere. Hele det engelske Jordbrug indeholder saaledes som her er antydet, og som i det ovennævnte Skrift klarligen er bleven beviist,de øiensynligste Kjendsgjerninger for at den Lov i Agerbruget er god og rigtig, at det er bedre, for at høste meget Korn, al formindske den Vidde, der tilsaaes, end at forøge den, og at man ved at tilstaa Fodervæxterne større Plads, ved at udvide Foderavlen, ikke laene faar mere Kjød, Melk og Uld, men ogsaa mere Korn. - Intet er simplere og klare: Mange Enge og Græsmarker, der for det meste bruges til Beiting; 2 Slags Rodfrugter; Poteter og Turnips; 2 Slags Vaarsæd; Byg og Havre, og eet Slags Vintersæd: Hvede. Alle disse Væxter sættes i en passende Følge med en Vexeldrift eller et Sædskifte, det vil sige ved en regelmæssig Afvexling af Straasæd og Rodfrugter, saaledes at der begyndes med Rodfrugter eller Planter,som luges eller hyppes, og endes med Hvede. Den hele Drift samler sig saaledes om et meget lidet Tal af Varer (væxter), men disse opnaa ogsaa den høieste Fuldkommenhed og med deres 2-3 Slags Sæd, der drives i det Store, have Englænderne, ved Almindeliheden og Simpelheden i sine Midler, i det Hele taget, gjort det største Fremtag og faaet den største Avloding.

At en saa overordentlig Vinding, som den Myrdyrkningen giver, ogsaa kræver betydeligt Arbeide og store Pengesummer eller store Udlæg, siger sig selv, men disse komme ind igjen med rigelige Renter, naar den Mark, der vælges til Dyrkning, er udseet med Skjænsomhed, og det hele Arbeide er udført med den Indsigt, Omtanke og Duelighed, som udkræves.

I Romsdalen vil Amtets Landhuusholdningsselskab have gjort den