Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/607

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
589
1354. Familietractat mellem Kongen og Hertug Albrecht.

herrers Tilstedeværelse melder Brevet et Ord. Det kan ikke engang opdages, at der under Kongens Ophold paa Baagahuus har været svenske Raadsherrer tilstede, skjønt idetmindste tre Biskoper og i alle Fald neppe færre af de verdslige Raadsmedlemmer omtrent paa samme Tid, eller ikke længe forud, vare i Helsingborg og saaledes ej langt fra Haanden[1]. Der hviler derfor noget Mistænkeligt over hele denne Overeenskomst, som om Magnus stjal sig til at indgaa den uden Raadsherrernes Vidende. Den stod heller ikke længe ved Magt, og de kort efter følgende Begivenheder synes at berettige os til den Tro, at Hertugen alene indgik den for at gjøre Kong Magnus saa meget tryggere og for saa meget mere uhindret at kunne befordre sin egen og sin Ætts Fordeel paa hans Bekostning. Det var ellers altsaa i Følge denne Familie-Tractat, at Hertugen strax efter, den 8de August, som Kong Magnus’s Ombudsmand, meglede den nye Forlængelse af Stilstanden med Lübeck, hvorom der ovenfor er talt[2].

53. Kongens Yndling Benedict Algotssøn og dennes Fjende Erngisl Jarl paa Orknø. Forbindelser mellem norske og svenske Slegter.


Samtidigt med alle de her omtalte Congresser og Underhandlinger fortælle de svenske Krøniker om en Regjeringshandling af Kongen, der, om den virkelig fandt Sted paa den Tid, hvortil den henføres, maa have staaet i den allernøjeste Forbindelse dermed. Kong Magnus havde nemlig, formodentlig allerede i længere Tid, kastet sin Yndest i en aldeles uforholdsmæssig Grad paa den svenske Herre Benedict Algøtssøn, hvilken han tilsidst endog ophøjede til Hertug saavel af Finland som Nordre- og Søndre Halland, eller, som Titlen lød, „Hertug af Østerlandene samt begge Hallande“. Denne Ophøjelse skal efter de svenske Krøniker have fundet Sted allerede den 2den Februar 1353, altsaa medens Kongen opholdt sig paa Baagahuus eller maaskee i Ljodhuus, og forholder det sig virkelig saa, da maa man formode, at denne Sag har været Gjenstand for ivrige Forhandlinger baade med Kong Valdemar

  1. Underhandlingerne i Helsingborg med de tre danske Biskoper maa nemlig ifølge Chron. 1357 have fundet Sted i Løbet af Juli eller August. Et svenskt Anliggende afgjorde ellers Kongen under dette Ophold paa Baagahuus, den 3die August, nemlig den ovenfor omtalte Bekræftelse af Fru Cecilie Glusings Datters Gave-Brev efter de gamle Love. Men heller ikke herved omtales nogen Raadsherre som nærværende.
  2. Styffe, Bidrag, No. 16, S. 24.