Side:Det norske Folks Historie 1-4-2.djvu/301

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
279
1293–1299. Nye Anlæg i Oslo. Akershuus.

stigt kunde bringe det paa det Rene. Overhoved viser denne Foranstaltning, ligesom flere andre, at Hertugen, om han endog skulde blive Konge, fremdeles agtede at gjøre Oslo til sin egentlige Residens, hvad den da ogsaa blev, som vi i det følgende ville see. Han uddeelte Tomter til Bebyggelse for flere af sine Hofmænd[1]; han havde allerede stiftet et Minoriterkloster (sandsynligviis strax efter Alf Jarls Forjagelse 1287)[2], og maa tillige omtrent paa samme Tid have opført Borgen Akershuus paa de Klipper, der danne den sydvestligste Spids af Akersneset. Man veed nemlig ikke nøjagtigt Tiden, naar denne Borg grundlagdes, men erfarer kun, at den allerede var til i 1300, og saaledes i det mindste maa have været paabegyndt nogle Aar før den Tid, medens man paa den anden Side deraf, at Borgen i hiint Aar endnu kun kaldes „Akersnes“, temmelig tydeligt kan slutte, at den da ikke kan have staaet længe[3]. Det ligger saaledes nærmest at antage, at Alf Erlingssøns Fejde har været den egentlige Anledning til dens Anlæggelse. Forudsat nemlig, at det er rigtigt, hvad vi ovenfor have antaget, at Alf Jarl, da han fik Hallkell Agmundssøn i sin Vold, overfaldt og indtog Borgen paa Vaakeberg ved Oslo, og at det var ved denne Lejlighed, at Byen kom i Brand, er det ogsaa højst rimeligt, at Hertugen deraf har taget Anledning til at anlægge en ny Borg paa et fastere og mere belejligt Sted, hvorfra Adgangen til Byen bedre kunde bevogtes. Det er desuden heel sandsynligt, at den forrige Borg ved hiint Angreb var ødelagt; vist er det, at man siden ikke mere hører Tale om den. Over-

  1. Ved Brev, udstedt i Oslo den 22de Mai 1289, skjenkede Hertugen sin Gjest Vidar saavel som Ragnhild Thoralfs Kone en Tomt nord ved Liten, næst nedenfor Brandsgaarden. Her opførtes den saakaldte Vidarsgaard (Dipl. Norv. II. 25). Ved Brev, dateret Tunsberg 27de Mai 1290, formodentlig strax for Udfarten til Danmark det Aar, gav han sin Gjest Andres en Tomt eller paa Lykkerne nordenfor sine Teglhuus (Dipl. Norv. II. 27). Ved Brev, dateret Oslo 10de April 1298, gav han Aamunde Slupp for lang og tro Tjeneste en Tomt nord ved Liden, mellem Kongsgaarden og Bagergaarden (Dipl. Norv. IV. 19). Her byggedes Gaarden Sluppen.
  2. Aaret er ikke vist; kun seer man af Pave Nikolaus’s Skrivelse af 11te Novbr. 1291, aftrykt i Dipl. Norv. III. 31, at Hertug Haakon for den Tid, med sin Broder Kongens og Folkets Samtykke havde indkaldt nogle Brødre fra Provinsen Dacia (der ogsaa indbefattede Norge og Sverige), og overladt dem den ham tilhørende Tomt i Oslo for at bygge Huse og Kirke paa, og at de allerede havde paabegyndt Bygningen af et Oratorium, da Erkepresten i Oslo i Biskoppens Navn gjorde Forbud mod Arbejdets Fremme.
  3. Kong Haakons Forfremmeisesbrev for Mariækirkens Chorsbrødre, dateret Ekerøerne den 22de Juni 1300, Dipl. Norv. I. 92. Her siges det udtrykkeligt at en Gjenpart af Brevet skulde ligge paa Akersnes, hvilket viser, at Borgen da maa have været færdig og det kongelige Archiv være flyttet did.