Side:Daae - Norske Bygdesagn - 2 utg.djvu/229

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Bang, Præst i Romedal. I 1681 udgav Knud Sevaldssøn Bang, Sognepræst paa Thoten, sin ligeledes senere paany udgivne „Den søde og velsmagende Katechismi Brystmelk“. Den samme Forfatter havde ogsaa til Brug for sin egen Menighed udgivet en egen liden Salmebog, hvoraf maaske tør sluttes, at Oplysningen i denne enkelte Egn var noget videre fremskreden end andensteds. Christen Bangs store Verk meddeler ellers i en af Fortalerne Oplysninger om Overhøringsmaaden ved Visitatserne, der ganske stemmer overens med, hvad man erfarer af Biskop Glostrups Optegnelser. Om Indenadlæsning er der slet ikke Tale.

Og det blev det heller ikke førend under Christian den Sjettes Regjering. Endnu Peder Hersleb, der 1730 blev Biskop i Christiania, gav i de første Aar af sin Embedstid en Fremstilling af Tilstanden, som er oplysende nok. Han siger: „Det er sandelig en af de største Aarsager til den gemene Mands Vankundighed her paa Landet, at de lærer Katechismen per vivam vocem uden at kjende en Bogstav i Bog, og derfor hele deres Livs Tid ikke kan hjelpe sig selv, ikke opbygge sig af Guds Ord, ikke excolere hvad de have lært, glemme det, saasnart de ere antagne til Guds Bord, og om ikke før, da vistnok, naar de blive gifte, thi efter den Tid examineres de ikke mere.“

Der gaves nemlig tidlig en Slags Examen for Ungdommen, som de maatte underkaste sig hos Præsten, inden de første Gang stedtes til Altergang, og som bestod deri, at Børnene opramsede Katechismen. „De fleste (siger nysnævnte Biskop Hersleb) gaa efter Alderen, at naar et Barn er 15–16 Aar, saa skal det communicere. Det er og ganske vist, at man ei blot kan lade dette vigtige Hverv komme an paa Præsten, thi foruden at mange af