Side:Daae - Det gamle Christiania.djvu/134

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

skab at ty til som et landligt Tilflugtssted, men ogsaa et Landsted ved det nuværende Marineetablissement Horten (Carljohansværn), hvor Huset var omgivet med en Vold, besat med Kanoner. Af dem, som han særlig yndede i Christiania, kan nævnes Biskop Rosing[1]. Mellem hans Tjenere var en Mand, som har vundet en smuk Plads i vor Kunsthistorie, nemlig Magnus Berg, oprindelig en Bondegut fra Hedemarken eller Gudbrandsdalen. Da Gyldenløve opdagede hans Talent, sendte han ham 1688 til Kjøbenhavn med Anbefaling til Kongen[2]. En anden Tjener, en Neger, Christian Ernst, skaffede han Postmestertjenesten i Kragerø; men Norges rimeligvis eneste sorte Embedsmand nød ikke længe sin Lykke, da han blev dræbt i et Slagsmaal paa Gaden 1694.

Af Gyldenløves Norgesreiser i senere Aar var naturligvis den, under hvilken han 1685 ledsagede Christian V. selv, den mest glimrende. Den gik lige til Bergen og Throndhjem, hvor den

Statholder U. F. Gyldenløves Gaard i Raadhusgaden („Calmeyergaarden“).

  1. Se om hans Yndest for Biskoppen J. Colds Consilium episcopo licitum etc. Kbhvn. 1729, S. 196. I 1693 bestræbte Gyldenløve sig for, at Rosing skulde blive Biskop i Sjelland. Ny Kirkehist. Samll. VI, S. 2 flg.
  2. P. Botten-Hansen, Magnus Berg, Chr.a 1862, S. 6.