Side:Sverres saga 1914.djvu/38

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

og fik igjen hugg og mishandling;» alt, som de hadde av penges værd, gav de slip paa. Kongen lot ikke disse mænd dræpe. Derfra fór de ut til Folskn[1] og fandt der en byrding, som Ivar eide; i den var gods til en værdi av 6 mark guld, og dette tok de. Derefter fór de syd paa til Møre og fandt der 12 eller 13 skuter. Disse mænd fik det samme «marked» som de forrige, ti begge flokker vilde ha faret til Ivar, hvis det ikke hadde kommet «trold mellem hus og heime.»

12. Efter dette vendte Sverre paany nordover til Trondhjem, og da de kom til byen, gjorde bymændene som det sømmet sig likeoverfor en konge: de ringte over hele byen og gik i procession imot ham. Siden lot kongen stevne Øreting[2], og nævnte dertil 12 mænd fra hvert av de 8 fylker, som er indenfor Agdenes, og da de kom, blev det git Sverre kongsnavn paa dette otte-fylkersting, og det blev tildømt med vaabentak[3], og land og undersaatter tilsvoret ham efter gammel landslov. Disse tidender fór hastig om og kom for kong Magnus og Erling jarl; de samlet straks en hær og styrte nordover langs med landet. Kong Sverre spurte dette og vilde ikke bie, men tok sine skibe og mænd, og de fór ut til Orkedalen; der satte de skibene op, satte ild paa dem og brændte dem alle op. Siden tok de veien til Oplandene, og da de kom over Dovrefjeld til Gudbrandsdalen, holdt de ting, og fra tinget drog de videre til et vand, som heter Mjors[4]; men i Mjors hadde lendermænd samlet en flok, og de hadde 18 skibe. Der var der tre lendermænd, Hallvard av Saastad[5], Sæbjørn Sindressøn og Ivar Gæsling[6]. De hadde en anden flok iland, det var 1200 (1440) mand[7]. Kong Sverre hadde 200 (240) mand; han raadførte sig med sine mænd om, hvad de skulde øre; men alle vilde kjæmpe. Kongen svarte: «Ikke synes jeg det samme som I, ti det tykkes mig her stor overmagt at kjæmpe med; jeg har større haab om paa anden vis at ta hevn end at gaa i slik en snare; ti jeg faar ikke mere hevn for min far eller brødre eller mange forfædre derved, at jeg blir fældet til jorden eller drevet paa flugt.» Siden fór de efter kongens raad derfra to dagsreiser. Kongen sendte 40 mænd i forveien til Hadeland til det vand, som het Rond[8], og de tok alle de skibe, som var der.

  1. Øen Storfosen utenfor Trondhjemsfjorden. [Ivar Horte var, som før (s. 14) nævnt, herre til Fosen.
  2. [Tinget paa Ørene ved Nidelvens munding utenfor Nidaros (nu Bratøren) bruktes til hyldningsting.
  3. [Tingalmuen vedtok beslutninger ved «vaabentak», d. e. ved at række sine vaaben i veiret eller ved at slaa dem mot hverandre.
  4. Mjøsen.
  5. Nu Saastad i Stange, Hedemarken.
  6. Paa Sundbu (Sandbu) i Vaage.
  7. [I Skaalholtsbok angives tallet bare til 700 (840).
  8. Randsfjorden.