Side:Sendebrev om samer.djvu/10

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

nogle Aars Forlöb maa kunne overvindes. Skulde Trondenæs i Senjen ansees for det mest passende Sted for en latinsk Skole i Nordlands Stift vilde de Disciple, som maatte attraa det, letteligen kunne erholde Undervisning i det lappiske Sprog, da, ifölge höjeste Resolution af 2den Juni 1824, det for Nordlandene og Finmarken bestemte Skolelærer-Seminarium skal oprettes i Trondenæs Sogn, og en egen Lærer i det lappiske Sprog er ansat ved Seminariet.“

III. Afsnit, Side 9, 10 viser at Aar 1826 bleve atter nye Oplysninger afæskede af og indsendte til det Kongelige Kirke-Departement.

VII. Afsnit, Side 31—220 indeholder min Dagbog over de paa offentlig Bekostning foretagne Reiser; i denne Dagbog ere optagne samtlige Præsters Betænkninger over Sprogforholdene i de Præstegjeld jeg kom til.

IX. Afsnit, Side 231—262 indeholder Præsternes af det Kongelige Finants-Departement affordrede Bemærkninger til de for Aaret 1845 indsendte Folketællings-Lister Lapperne vedkommende.

Resultatet af samtlige disse Undersögelser og Erklæringer er for Finmarkens og Nordlandenes saavel Sö distrikter som Fielddistrikter fölgende:

Östfinmarkens Provsti. Provst Deinbolls Erklæringer ere allerede anförte. Dersom jeg ikke erindrer feil kom Deinboll i Aaret 1816 til Finmarken. I Aaret 1825 succederede jeg Deinboll. Jeg havde i otte Aar været Præst i Östfinmarken, og havde tillige hatt Leilighed til gjentagne Gange at gjöre mig bekjendt med Sprogforholdene ogsaa i Vestfinmarken og sönden for Finmarkens Amt, da jeg i Aaret 1833 indleverede til det forsamlede 7de ordentlige Storting en Indberetning og et Andragende i Anledning af Sprogforholdene, se