Side:PSTs trusselvurdering 2006.djvu/1

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Politiets sikkerhetstjenestes årlige trusselvurdering er en analyse av forventet utvikling innenfor PSTs hovedansvarsområder. Trusselvurderingen for 2006 bygger på en rekke ulike kilder, inkludert PSTs operative virksomhet, informasjon, analyser og vurderinger fra samarbeidende tjenester og ulike faginstitusjoner. Det vil ikke fremgå i teksten hvor informasjonen har sitt opphav eller hvordan PST har foretatt en vurdering av kilder eller opplysninger. Fokuset er på Norge og norske sikkerhetsinteresser, og tidsperspektivet er ett år frem i tid.

I den årlige trusselvurderingen er det ingen vurdering av trusselnivå, da dette over tid ofte vil endre seg. Det generelle trusselnivået i Norge ble imidlertid primo juni 2006 nedjustert fra MODERAT til LAV.

UGRADERT TRUSSELVURDERING 2006

INTERNASJONAL TERRORISME

Terroraksjonene i 2005 viser at ekstreme islamister fortsatt har kapasitet til å gjennomføre aksjoner mot vestlige mål. Konfliktene i Afghanistan, Irak, Kashmir, Tsjetsjenia og De palestinske selvstyreområdene som brukes i den ideologiske begrunnelsen for aksjoner, fortsetter. Sannsynligheten for omfattende terrorangrep vurderes som større i vestlige land med store ekstreme islamistiske miljøer, men trusselen fra ekstrem islamisme er global og kan også ramme Norge. Truslene fremsatt av al-Qaida mot Norge i mai 2003 og oktober 2004 utgjør fortsatt en vedvarende direkte trussel mot Norge.

Utviklingen i Europa mot mer uavhengige og autonome terrornettverk vil trolig fortsette. Disse nettverkene identifiserer seg med al-Qaida som idé og motivasjon, men er i begrenset grad underlagt al-Qaidas kommando og kontroll. Bruken av Internett som arena for selvradikalisering og kommunikasjon, blir stadig mer utbredt. De antatte gjerningsmennene bak terroraksjonen i London i juli 2005 var radikaliserte andregenerasjons innvandrere. London-aksjonen underbygger en økt bekymring for at Europa vil komme til å bli rammet av flere terroraksjoner iverksatt av personer med vesteuropeisk statsborgerskap.

Det finnes et marginalt antall personer og miljøer i Norge som sympatiserer med ekstrem islamistisk ideologi og som støtter terroraksjoner. Disse personene og grupperingene driver først og fremst støttevirksomhet overfor terrorgrupper i utlandet, herunder dokumentforfalskning og ulike former for propagandavirksomhet. En særlig utfordring for PSTs kontraterrorarbeid er at det oppholder seg personer med ukjent eller falsk identitet i Norge. Dette er først og fremst utenlandske borgere som har kommet hit som asylsøkere eller gjennom andre typer immigrasjon. Vi må imidlertid også være forberedt på økt radikalisering blant personer født og oppvokst i Norge.

Ekstrem islamistisk ideologi kan i noen grad påvirke enkeltpersoner med opphold i Norge som ikke er tilknyttet ekstreme islamistiske miljøer, og ustabile personer kan være særlig sårbare for slik propaganda.

POLITISK MOTIVERT VOLD

I Norge eksisterer det visse sekulære organisasjoner og miljøer som kan benytte seg av vold, tvang eller trusler for å fremme sine politiske syn. Denne metodebruken bidrar til å skape